Barn som gärna leker med vuxna, men som blir sura och otrevliga mot andra barn. Vad gör man? Experten svarar.

Case 1: Vår dotter vill inte leka med andra barn

Vi har en dotter på 3,5 år som är en klok, genomsnäll och duktig liten tjej. Hon har ett hett temperament, men är ändå resonabel och på dagis säger de att det aldrig är några problem med henne. Hemma är hon glad och leker gärna rollekar med mig och sin pappa, och hon kan även leka bra ensam.

Men, när vi träffar andra barn uppstår svårigheter, för hon vill sällan leka med dem, är ofta sur och avvisande om de tränger sig på. Hon blir snabbt ledsen och sårad om de gör minsta fel och gråter, skriker högt och länge. Trots massor av barn i vår umgängeskrets, är det bara ett hon själv tar initiativet att leka med, så den familjen ser vi till att träffa ofta.

Det här oroar oss så mycket, speciellt mig, och jag blir både ledsen oroad och arg över hur hon gör. Speciellt då hon snäser av barn som vill vara snälla mot henne och då hon beter sig rent otrevligt. Hur ska vi bemöta detta? Varför är hon så känslig?

För några månader sedan fick hon en lillebror och får nu ta en paus från dagis. Kan känsligheten även vara en reaktion på syskonet? På dagis höll hon sig lite vid sidan av de andra barnen och betraktade deras lek, men valde själv den rollen och verkade trivas bra med den. Men jag, som är social av mig, kan knappast träffa andra med barn längre, för min dotter är så svår att ha med, det blir bara gråt och skrik från henne. Men då besöket har gått är hon nöjd igen…

Hjälp oss att hjälpa henne och oss!

Mamma till Nilla

Svar från barn- och föräldrapsykolog Malin Alfvén:

Malin Alfvén är Vi Föräldrars barn- och föräldrarpsykolog.

Malin Alfvén, barn- och föräldrarpsykolog.

Ja, hur ska man kunna veta om det är en reaktion på att få syskon? Om hennes reaktioner kommit eller förvärrats kring tiden strax före eller efter lillebrors födelse, kanske det kan vara en del av förklaringen, men då kan det ju också bero på att hon inte går på dagis för närvarande. Där trivs hon och inspireras av sina kompisar och där finns barn hon gillar och rutinerna som är viktiga för henne. När ni träffar andra barn hemma eller borta så är allt mycket mer kaotiskt.

Hon känner inte de här barnen lika väl och när hon vill leka på sitt vis, så gör de andra barnen bara fel, tycker hon. Med undantag för den lilla tjejen som hon gillar.

Det är ofta så här med de kloka, blyga och temperamentsfulla barnen. De vet så väl hur dom vill ha lekarna och vilka människor/barn de gillar och blir inspirerade av. Och när det inte blir som de vill, så blir besvikelsen och ilskan stor. Tillsammans med er, och då hon leker själv och på dagis, blir det som hon tänkt och då är allt bra.

Och hur ska då ni föräldrar göra i den här jobbiga situationen? Träffa de barn hon gillar, det gör ni ju redan. Att noga förbereda henne innan ni ska träffa andra barnfamiljer, gör ni säkert också. Men hon måste hjälpa er och sig själv genom att ni och hon tillsammans kommer på saker som hon kan göra i stället för att leka med de andra barnen, när ni träffar andra barnfamiljer. Vad kan hon sysselsätta sig med i stället? Var kan hon sitta, så att hon får vara i fred, om hon vill det? Ska ni föräldrar tala med de andra barnens föräldrar, och kanske även barnen och berätta att hon vill vara ifred? Ni kommer säkert på andra frågor att tala med henne om innan ni träffar andra barn.

Det ska vara roligt att umgås med andra, som du ju tycker. Men hon tycker inte alltid det och så måste det få vara. Vi är olika, vi människor, i det här avseendet. Men hon får inte förstöra för andra, som hon nu gör ibland, varken för er föräldrar eller för dom andra barnen. Och det kommer ni tillsammans kunna hjälpa henne med genom att förbereda henne.

Läs också: Kan små barn mobba varandra?


Case 2: Vår son vill inte leka med barn

Vår son på drygt 3 år är tidig, både motoriskt och verbalt. Han är glad, pigg och social när han träffar vuxna. Problemet är att han inte vill leka med andra barn.

Vi har vänner som har barn i samma ålder, men när vi träffar dem leker vår pojke för sig själv och går undan om de kommer för nära. Han har gått i förskolan sedan han var cirka 1,5 år. Han verkar trivas, har bra kontakt med fröknarna och deltar i samlingar och ringlekar. Men för övrigt håller han sig för sig själv även där.

Finns det något vi kan göra för att hjälpa honom?

Oroliga föräldrar

Svar från barn- och föräldrapsykolog Malin Alfvén:

För länge sedan, på den tiden då våra barn inte gick i förskolan, hade du antagligen inte funderat så mycket över din son vad gäller hans kontakt med andra barn. Då hade du varit en stolt mamma med ett lugnt barn, som inte ställde till med särskilt mycket bus och som alla vuxna tyckte om. Men våra dagisbarn nuförtiden ska vara sociala och helst kunna leka med alla andra barn.

Men så här ser inte livet ut – som tur är. Vissa av oss är inte lika sociala med jämnåriga. Vissa observerar mer vad andra gör och är bra på att sysselsätta sig själva. På så vis använder de det de har lärt och sett. Och så måste det få vara.

Den här personligheten är ofta ärftlig. Det skulle förvåna mej om inte någon av er föräldrar eller era syskon eller någon av era egna föräldrar var på det här viset som små.
För vissa barn ”växer det bort” mer eller mindre, men för andra är det ett starkt personlighetsdrag som finns kvar.

Att vara i förskolan och trivas med det är bra för sonen, tänker jag. För övrigt är det inte så mycket som ni som föräldrar kan göra annat än att locka honom till lek, till exempel med kompisars barn så som ni gör. Och så plötsligt en dag kanske han träffar någon annan som är ungefär som han och som har samma intressen.

Just gemensamma intressen gör ofta att dessa barn med tiden närmar sig andra på ett helt naturligt vis. Men det kommer att ske i hans takt.

Här hittar du läsarfrågor med svar från barnpsykolog Malin Bergström.

Här kan du ställa en fråga till barnpsykolog Malin Bergström.

FRI TILLGÅNG TILL ALLT PÅ VIFÖRÄLDRAR.SE

Las mer och bli medlem_knapp

Lär dig mer om vad barn behöver för att må bra!

Genom att klicka på "prenumerera" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Tack! Din mejladress är nu registrerad.

Oj då, något gick fel! Försök igen senare eller kontakta webbredaktören om problemet kvarstår.