Barn med fasta läggtider klarar sig bättre

Att få barnen att lägga sig ungefär samma tid varje kväll ger inte bara dig lite tid för dig själv, utan också barnen en möjlighet att få goda sömnrutiner som är bra för dem genom hela livet, visar ny forskning.  

Ny forskning i Storbritannien, på över 10 000 barn, visar att fasta läggtider har stor betydelse för hur barnens vakna tid ser ut. Undersökningen fokuserade på att studera barn i åldrarna 3, 5 och 7. Man kunde se att de barn som inte hade fasta sovrutiner oftare visade tecken på hyperaktivitet, problem med kompisar, känslor och visade symptom som de man har vid jetlag.

    – Att inte ha fasta rutiner för sömn, följt av känslan att inget är fast, får kroppen och hjärnan att reagera som vid jetlag, det får hälsoföljder och påverkar barnens dagliga funktioner, säger professor Yvonne Kelly, vid University College London (UCL) där undersökningen gjordes, till The Guardian. Att inte ha fasta tider kan alltså påverka kroppen så pass att barn kan få sömnstörningar, som i sin tur påverkar hur hjärnan mognar.

    – Av det följer också att störningar i sömnen, speciellt om de förkommer i utvecklingsfaser, kan ha livslång effekt på hälsan, menar hon.

   Studien kunde också visa att de barn som inte fasta rutiner, eller gick och la sig efter klockan 21.00, ofta kom från ungefär samma typ av social bakgrund. De barnen åt sällan frukost, såg mer på tv och hade inte någon som läste för dem dagligen.

    Slutsatsen av studien är att vården snabbare borde plocka upp barn som har sömnstörningar och tydligare hjälpa familjer att få till fasta rutiner.

Källa: The Guardian