Barn ska inte bestämma allt själva

När föräldrar låter barn bestämma över viktiga beslut överger de sitt ansvar, menar föräldrarådgivaren Sanna Sohlberg. Här skriver hon om vad det kan leda till.

Sanna Sohlberg, föräldrarådgivare.

Sanna Sohlberg är föräldrarådgivare och utbildad inom Jesper Juuls Family-Lab samt skribent här på Viföräldrar.se. Läs mer av henne på bloggen familjekompetens.wordpress.blogg.

Ibland behöver vi befria barnen från att välja. Ju yngre barnen är desto mindre erfarenhet har de. De vet inte hur ett liv ska levas. De vet inte hur man tar sig fram i världen på bästa sätt. Det kanske inte vi vuxna heller alltid har koll på, men vi är i alla fall deras lots i tillvaron.

Vi föräldrar är ofta så rädda att vara auktoritära att vi hellre lägger för mycket ansvar på våra barn. Ett ansvar som de inte vill ha.

Föräldrar bestämmer vad som är viktigt

En 7-åring ska inte bestämma om hon eller han ska följa med hem till farfar och farmor eller inte. Barnet kanske inte har lust att följa med, men att relationen till farmor och farfar blir lidande av det kan barnet inte veta. Men det vet vi. Därför kan det vara på sin plats att inte låta barnet välja – för farmor och farfar ingår i det som vi vill att våra barn ska uppleva.

(I värsta fall låter vi barnet välja och sedan lägger vi skuld på barnet för att vi själva är besvikna över att barnet valde”fel”. Då får barnet bära skulden för att vi inte tog på oss ansvaret.)

Barnen måste inte gilla beslutet

Kanske uttrycker barnet att farfar luktar illa och att farmor tjatar om maten. Det är också helt okej. Barnet måste inte älska att vara hemma hos farmor och farfar. Däremot måste vi sluta få panik när barn inte visar de ”rätta” känslorna för – i det här fallet – farmor och farfar.

Vår uppgift som föräldrar blir då att stå stadigt i att vi vill att barnet följer med och att det är okej att tycka att det är tråkigt. Då befriar vi barnet från ansvaret att välja bort farmor och farfar och barnet får bli en del av en aktivitet som vi visar att vi tycker är viktig.

Det kan såklart hända att vårt barn blir frustrerat över beslutet, men det är heller ingen fara. Våra barn är inte besvärliga när de gråter för saker som inte går deras väg. Lite medkänsla från oss, en klapp, en kram och tillit till att de klarar en besvikelse. Det är skönt för barnen när vi tar på oss ledarskapet för det som vi tycker är viktigt.

Läs också: ”Barn behöver inte perfekta föräldrar”

Sanna Sohlberg är föräldrarådgivare och föreläsare i den egna verksamheten Familjekompetens. Hon är förskollärare i grunden och utbildad inom Active parenting och Jesper Juuls Family-Lab. Här kan du läsa Sanna Sohlbergs blogg.