Babysim – 14 frågor & svar

Är det viktigt att gå på babysim för att barnet ska vänja sig vid vatten? Behöver bebisen ha särskilda badbyxor? Annica Karlsson från Svenska Livräddningssällskapet svarar på vanliga frågor!

När man brukar börja med babysim är lite olika, men från 3 månaders ålder eller när barnet väger över 4 kilo brukar vara en bra rekommendation.

Annica_Karlsson

Annica Karlsson är ansvarig för simskoleverksamheten på Svenska Livräddningssällskapet och babysim-instruktör.

Annica Karlsson jobbar på Svenska Livräddningssällskapet i Stockholm och har trettio års erfarenhet som babysim-instruktör:

– Babysim är en trevlig social verksamhet där man kan träffa andra föräldrar och ge varandra råd och tips. Det är uppskattat av många föräldrar, säger hon.

När kan man börja med babysim?

– Vid 3 månaders ålder. Är barnet för tidigt fött kan man räkna tre månader från dagen då barnet var beräknat att födas.

Varför ska man gå på babysim?

– Det kan vara en jättetrevlig aktivitet som förälder och barn kan göra tillsammans; oftast umgås man i ansiktshöjd med barnet i vattnet. Dessutom ger babysim barnet en bra vattenvana.

Måste man gå på babysim?

– Nej, babysim inget självändamål; man kan lika gärna gå och bada med barnet själv.

Måste föräldern kunna simma?

– Nej, man måste normalt sett inte kunna simma själv för att gå på babysim med sitt barn, men man bör tala om för instruktören att man inte kan simma. Kan man inte simma i vuxen ålder finns det ofta en orsak till det. Man kanske har varit med om en skrämmande händelse eller inte är så van vid vatten. Då kan instruktören stötta föräldern så att inte rädslan förs över till barnet.

Vad ska bebisen ha på sig på babysim?

– Det är bra om barnet har byxor som smiter åt kring låren ifall hon eller han skulle bajsa. Barnen är dock så upptagna på babysimmet att de inte brukar göra det. Det är sedan, när de är 2–4 år, som det är mer sannolikt att något sådant ska hända.

När ska man inte gå på babysim med sitt barn?

– Man ska aldrig bada med ett sjukt barn, till exempel om barnet har feber, är väldigt förkylt eller har påverkat allmäntillstånd. Då ska man stanna hemma. Man ska inte heller bada om barnet har ett öppet sår.

Finns det barn som aldrig bör gå på babysim?

– Egentligen inte, men har man ett barn med någon särskild problematik bör man fråga barnets läkare.

Läs mer: Simskola – guide till att lära barn simma

Kan barn som går på babysim tappa respekten för vatten (och kanske blir så orädda att de kan få för sig att kasta sig i)?

– Det är en väldigt viktig kunskap att lära ut till barn som inte kan simma: ”du kan inte simma och du får inte vara i vatten eller nära vatten på egen hand”. På babysim lär barnen sig att de alltid ska vända sig om och ta sig tillbaka till kanten åt det håll de kom ifrån. Spädbarn kan inte flyta på mage och hålla upp huvudet, men de kan lära sig att lägga sig på rygg och flyta.

Hur länge går man på babysim?

– Man kan gå på babysim tills barnet fyllt 2 år.

När är barnet för gammalt för att börja på babysim?

– Om barnet ska hinna vara med på en omgång så är det bra att börja senast vid 1,5 år, men reglerna kan skilja mellan olika babysimskolor.

Att låta bebisen ”dyka” på babysimmet, vad är poängen med det?

– Att lära barn vid riktigt unga åldrar att det är naturligt att vara under vattenytan bidrar till att göra barnen vattensäkra. Man bör inte prova själv, däremot kan man leka mycket med sitt barn och låta det få vatten över huvudet på ett naturligt sätt.

Vad är ”dykreflexen” som alla barn sägs ha från början?

– Vi pratar inte om dykreflex utan om apnéreflex. Det är egentligen flera skyddsreflexer som samverkar tillsammans och ger en apnérespons, bland annat att andningen stängs av. Genom att barnet får vatten över huvudet och kommer under ytan lär sig barnet så småningom att hålla andan av egen vilja.

Är det riskfritt?

– Ja, om det sker under säkra former tillsammans med en utbildad instruktör.

Måste man låta sitt barn dyka på babysimmet?

– Nej det är alltid föräldrarna som avgör om de vill dyka med sitt barn.

Läs också: Kvällsoro – därför skriker din bebis på kvällen

FRI TILLGÅNG TILL ALLT PÅ VIFÖRÄLDRAR.SE

Las mer och bli medlem_knapp

Lär dig mer om vad barn behöver för att må bra!

Genom att klicka på "prenumerera" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Tack! Din mejladress är nu registrerad.

Oj då, något gick fel! Försök igen senare eller kontakta webbredaktören om problemet kvarstår.