"Vi lägger fram kläder på kvällen innan. Men på morgonen hittar han fel ändå. Han tycker att han ser tjock ut i vissa kläder och i overallen. Vad ska vi göra?"

Stressigt eftersom min 6-åring är jobbig med kläder

Jag har ett litet dilemma här hemma med min 6-åring – han är jättejobbig med kläder. Det kan ta honom 20 minuter bara att hitta rätt strumpor på morgonen. De framlagda ”sitter inte bra”, ”känns konstigt” tycker han.  Detta beteende gäller alla kläder – jeans, ytterkläder, kalsonger med mera.

Jag börjar tycka att det har gått alldeles för långt. Oftast slutar det med att vi blir osams. Vi lägger fram kläder på kvällen innan. Men på morgonen hittar han fel ändå. Han tycker att han ser tjock ut i vissa kläder och i overallen. Vad ska vi göra?

Det blir stress innan skolan börjar och han hinner knappt äta.

Vi har snart hållit på så här i ett år nu och jag vet inte varför han aldrig lägger av. Har han haft för många alternativ eller har vi daltat med honom? Det är en ond cirkel: När jag köper något nytt till honom har han redan från början bestämt sig för att det inte passar… Är det här bara en jobbig period av trots eller har det blivit ett beteende som är svårt att bryta?

Vad ska vi göra?

Svar: Prata igenom regler och låt honom välja kläder i butiken

Jag tror att din son behöver hjälp att bryta det här beteendet. Det kommer att bli protester i början, men jag tror att han så småningom kommer att tycka att det känns bra att inte behöva stressa och bråka varje morgon.

Prata igenom vilka regler som kommer att gälla med din pojke, så att han är väl förberedd. Låt honom välja kläder på kvällen men sedan är det de som gäller, trots protester.

Och låt honom alltid vara med och välja kläder som han tycker om när du handlar, det är han stor nog att göra nu.

Linda Ulfsdotter, kognitiv terapeut och skolkurator