9 sätt att mysa med barnen

Det behövs inte mycket för att få en mysstund med barnen. Här är redaktionens bästa tips på hur du kan ta vara på bebistiden.

  1. Gör inte idag det du kan skjuta upp till imorgon. Många är vi som är fostrade att först göra det tråkiga (läs: röja upp i köket, slänga i en tvätt, betala räkningar). Men testa att istället göra tvärtom: gosa först, städa sedan.
  2. Strunta i resultatet. Oavsett om ni bakar, målar med finger­ färg eller gör sandkakor är det tiden tillsammans som är vik­ tig, inte att det ”blir nåt”.
  3. Sänk kraven. För att njuta av varandra krävs ingen rekvi­sita och inga spektakulära mil­jöer. Ni behöver inte packa väs­kor och dra iväg på babysim eller till ett lekland. Du och jag – här och nu. Det räcker.
  4. Sluta kolla mobilen. Så svårt men samtidigt så enkelt.
  5. Gör rätt grej. Gör sådant som kräver att du är här och nu, som att bada tillsammans eller sätta på en låt och dansa.
  6. Gör en sak i taget. När du gungar ditt barn på lekplatsen: gunga (och stoppa undan mo­bilen). När ni leker: lek (och låt bli att smygstäda).
  7. ”Inte nu” och ”jag ska bara… ”. Känner du igen dig? Fundera en stund på hur du vill att ditt barn ska minnas dig när han eller hon är vuxen.
  8. Byt perspektiv. Släng ut några kuddar på golvet och lägg dig ner. Ditt barn kommer att älska att ha dig på ”sin” nivå, och din puls kommer ga­ranterat att gå ner.
  9. Till sist, hemmet sköter sig inte självt såklart. Avsätt tid för det som måste göras, men gör likadant med ”bara vara­ tiden”.