6 sätt att minska syskonsvartsjukan

Syskonsvartsjuka väcker verkligen känslor hos oss föräldrar. Att få syskon är en stor förändring i livet. Men hur får man mer syskonkärlek, undrar vi? Psykologen och familjeterapeuten Anna Sylvén Björnör svarar.

Psykolog Anna Sylvén Björnör om barns självkänsla.

Psykolog Anna Sylvén-Björnör.

Syskonsvartsjuka är svårt att undvika, menar psykolog Anna Sylvén Björnör. Och ju närmare barnen är i ålder, desto större är sannolikheten. Men det behöver inte vara något dåligt: syskonets ankomst blir också en möjlighet för storasyster eller storebror att träna på att ta han om en så komplicerad känsla som svartsjuka, säger hon.

 1. Går det att förebygga syskonsvartsjuka?

– Nej, jag tror inte det. Det är väldigt naturligt att barn reagerar med svartsjuka när de får syskon. Reaktionen är ett kvitto på att det har varit bra i familjen och att det äldsta barnet är oroligt för att det ska förändras.

2. Spelar åldersskillnaden någon roll?

– Rent generellt kan man säga att ju närmare syskonen är i ålder desto mer svartsjuka. De har samma behov av hjälp och närhet. Om det första barnet är äldre har det hunnit skapa sin egen tillvaro, kanske med förskola och egna kompisar, och konkurrensen om föräldrarna är mindre.

3. Varför uppstår syskonsvartsjuka?

– Första barnet har varit i cent­rum för föräldrarnas omsorg och kärlek hela sitt liv. När det plötsligt får syskon som konkurrerar om föräldrarna kan det bli en chock, och ofta en del svartsjuka. Hur skulle det kännas om den man älskar tog hem en ny partner och sa ”Från och med nu ska hon bo här. Jag älskar er båda två och vill att du ska tycka om henne”.

4. Vad kan man göra som förälder?

– Läs gärna barnböcker tillsammans och se filmer som handlar om att få syskon. Då kan barnet identifiera sig med hur andra barn har det. Tillbringa tid med bara det ­äldsta barnet ibland. När svartsjukan är ett faktum ska man inte skälla på barnet. Försök att förstå hur det känner och hjälp barnet att formulera känslorna i ord. Förklara att ni tycker lika bra om barnet nu som innan syskonet föddes.

– Det är lätt att bli upprörd när första barnet försöker göra bebisen illa, men som förälder får man försöka ha distans till barnets ilska och komma ihåg att svartsjuka är naturligt. Sedan är det ju ofta hat, inte bara lite irritation, syskon emellan. Det kan bli farligt om äldre syskon till exempel släpper riktigt tunga saker på småsyskonet. De gör det av ilska och inser inte konsekvenserna. ­Vuxna ska absolut inte lämna barnen ensamma om svartsjukan tar sig sådana uttryck. Det är vi vuxna som har ansvar för att se till att inget händer. Det ansvaret kan vi aldrig lägga på barnen.

5. Går syskonsvartsjuka över?

– Det beror nog mycket på hur föräldrarna hjälper barnen att reda ut de jobbiga känslorna, så att de inte ligger kvar och gnager in i vuxen ålder. Barn behöver hjälp av oss vuxna för att lära sig hantera svåra känslor.

– Svartsjuka är en svår och ”ful” känsla, som inte är helt socialt tillåten. Därför blir syskonets ankomst en möjlighet för barnet att träna på att ta hand om en så komplicerad känsla som svartsjuka. Det kan vara viktigt att som förälder fundera över hur man själv gör med sin egen svartsjuka. Ju mer man erkänner att den finns hos en själv, desto bättre kan man hjälpa sitt barn.

6. Uppstår syskonsvartsjuka i alla familjer?

– Ja, det tror jag, men det kan ta sig olika uttryck. Vissa barn blir väldigt arga på en gång och visar det tydligt. Andra är snälla mot syskonet utåt och håller känslorna inom sig. Vi hanterar svartsjuka olika.

Läs mer: Psykologen Bo Hejlskov Elvén om syskonbråk

Artikeln publicerades i januari 2016.