Trots. En dag händer det. Ditt barn vill inte äta, inte klä på sig, inte borsta tänderna. Vad gör du då? Vi Föräldrars barnpsykolog Malin Bergström tipsar.

  1. Tänk positivt. Trots är en konsekvens av utveckling. Ditt barn är ett offer för sig självt, försök att inte klandra hen. Tro inte att det är en del av personligheten, att utbrotten kommer med flit eller att det är så här det alltid kommer att vara.
  2. Anpassa livet efter barnets humör. Det låter svårare och mer ­provocerande än det är, men att anpassa livet efter barnets humör handlar bara om att göra det lite enklare för dig under de värsta månaderna. Ta inte med ditt barn till affären om det alltid blir godisbråk, åk inte hem till gammelmormor om hen inte klarar av att det blir skrikigt ibland.
  3. Ge barnet låtsasmakt. Ett av mina bästa tips. Du kan till exempel se till att ha din dotters eller sons favorittröja ren varje dag om du vet att hon eller han alltid vill ha på sig den. Du har ingenting att vinna på att markera att det är du som bestämmer, för om du tänker efter så har barn inte makt över någonting. Alls! Vi bestämmer precis allt åt dem.
  4. Begränsa ­valmöjligheterna. Barn kan inte göra helt egna val i den här åldern. Det handlar återigen om att ge dem en känsla av att ha lite makt. Låt ditt barn välja mellan tre olika byxor, eller två böcker att läsa på kvällen.
  5. Var flexibel snarare än konsekvent. Barn i trotsåldern behöver, ­tvärtemot vad många tror, flexibilitet. Du kan i grunden ha dina regler och rutiner, men inom ramen för dem är det bra att vara flexibel. Att vara konsekvent är som att uppmana till strid, eftersom barn då lär sig var de kan hitta bråk. Glöm tankar om att det är tryggt för barn med konsekvens; du kommer inte att förvirra genom att göra olika.
  6. Prata om bråken i efterhand. Prata med ditt barn efteråt. Du kan återberätta objektivt, till exempel säga: ”När du inte ville klä på dig blev jag arg, och då blev du jättearg”. Det är ett bra sätt för barn att få ord på sina känslor, och det gör att de lättare förstår sammanhang.
  7. Säg förlåt. Barn lär sig genom att imitera vad de ser. Om du säger förlåt när du har blivit arg kommer ditt barn så småningom förstå att försoning kommer efter bråk och utbrott, oavsett hur jobbigt bråket varit.
  8. Håll dig nära vid utbrott. Ha koll på ditt barn så att hen inte gör sig illa. Många barn blir helt okontroller­bara vid utbrott. När utbrottet är över är det bra om du är nära så att du kan ”fånga upp” barnet, både fysiskt och psykiskt. Om du har ett långsint barn kan du smyga dig på lite försiktigt, till exempel börja med att vara i samma rum, för att sedan sitta bredvid i soffan och så småningom kramas.
  9. Fråga inte varför. Små barn vet inte vad som händer eller varför utbrotten kommer. De vet bara att de är arga eller frustrerade och måste få utlopp för den känslan. De har ingen kontroll över situationen och ingen impulskontroll alls.
  10. Glöm inte bort dig själv. Ibland behöver man distans. Föräldrahjärnan är alltid påslagen och det är lätt att känna sig helt uppslukad av att ha barn. Ta dig tid att någon gång under dessa jobbiga månader göra något för dig själv, något som ger dig perspektiv på att det här tillståndet inte är permanent.