Förälder med manodepressiv sjukdom

Vad är manodepressiv sjukdom, eller bipolär sjukdom som det också kallas? Och hur påverkar det föräldraskapet? Mikael Landén, överläkare och docent vid Bipolärsektionen, Norra Stockholms psykiatri, förklarar.

Bipolär sjukdom kallas även manodepressiv sjukdom. Den innebär att man i perioder antingen är manisk eller deprimerad. Vid mani kan man förlora omdömet och bete sig på ett sätt som skapar problem när det gäller exempelvis realtioner, arbete och ekonomi, och när man är deprimerad kan allt kännas svårt och man kan förlora livsglädjen.

Mellan perioderna av sjukdom brukar man må bättre och kan oftast leva som vanligt, enligt sjukvårdsrådgivningens hemsida, sjukvardsradgivningen.se

– Bipolär sjukdom förklaras till 80 procent av ärftliga faktorer. Denna sårbarhet har man med sig när man föds. Däremot startar inte själva sjukdomen förrän man haft ett skov av depression och mani. Detta sker i typfallet i 15–25-årsåldern men kan komma både tidigare och senare, säger Mikael Landén överläkare och docent vid Bipolärsektionen, Norra Stockholms psykiatri.

Var kan man få hjälp?
– Det är specialistpsykiatrins ansvar att erbjuda behandling till patienter med bipolär sjukdom. På många ställen har det bildats så kallade Affektiva mottagningar som specialiserat sig på bipolär sjukdom.

Vad kan den med bipolär sjukdom ha svårt med i sitt föräldraskap?
– Om man har bipolär sjukdom är man extra känslig för störningar i dygnsrytmen. Som nybliven förälder får man ofta mycket lite sömn. Ibland rekommenderar vi därför att man lägger ned amningen så att pappan kan hjälpa till nattetid med nappflaska. Det är viktigt att man får sova och särskild möda bör läggas på att försöka lösa detta med partner, hjälp av mor-/farföräldrar, varannan natt etcetera. Ett annat skäl att lägga ned amningen kan vara att man snabbt vill börja med sina förebyggande läkemedel efter förlossningen. Dessa passerar ibland ut i bröstmjölken och man vill undvika en påverkan på barnet.

– I typfallet har inte en bipolär patient andra eller mer bekymmer än vanliga människor om man håller sig fri från skov i depression eller mani. Om man drabbas av en psykos efter förlossningen kan man förstås inte ta hand om sitt barn, alternativt behöver mycket stöd. En depression är mindre dramatisk men kan göra att det blir hemskt tungt. Men de flesta klarar detta trots allt. Man ska inte överdriva svårigheterna och de flesta klarar detta utmärkt, säger Mikael Landén.

Sjukdomen drabbar närmare 1 person av 80 enligt vardguiden.se