Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Vilken förlossningsställning är bäst?

Du kan föda i en förlossningssäng. Du kan sitta, stå på alla fyra eller hänga på din man. Valet är ditt. Bara ditt.

Detta är en artikel från Vi Föräldrar

För inte så länge sedan var det inget snack om saken. Kvinnor som födde barn låg på rygg, punkt slut.

Numera bestämmer kvinnor själva. En del väljer att föda på alla fyra, sittande eller på knä. Andra ligger, står eller sitter på huk.

Vad som känns bäst varierar från kvinna till kvinna. Att försöka tvinga på kroppen en ställning som känns fel är inte bra.

– Det känslomässiga är viktigt. Man måste känna sig trygg. Man måste kunna utlämna sig i födandet, men ändå få behålla integriteten, säger Gudrun Abascal, chefsbarnmorska på BB Stockholm.

Vankar i korridoren

Födande kvinnor använder sig ofta av flera olika ställningar.

Under öppningsskedet känner många ett behov av att röra på sig. De går eller vankar fram, med eller utan gåstol. När det kommer en värk stannar de upp, lutar sig framåt, tar kanske stöd mot en vägg och får massage av den blivande pappan. Sedan vankar de vidare igen. Sammantaget kan det bli timslånga promenader i sjukhuskorridorerna.

En del vaggar eller rullar med höfterna. Vissa skapar en alldeles egen förlossningsdans med rytmiska rörelser som instinktivt känns rätt just i det  ögonblicket.

Instinkterna leder ofta rätt. Att vara upprätt och i rörelse anses vara bra för förlossningsarbetet. Man tror att det underlättar barnets färd ner i bäckenet. Dessutom ökar det blodcirkulationen, och, kanske viktigast av allt: upprätt ställning kan hjälpa till att ge ett psykologiskt övertag över smärtorna.

Mellan sammandragningarna är det bra att försöka vila och samla kraft. En del tycker om att luta sig mot en saccosäck som formar sig efter kroppen. Andra sitter på en bakåtvänd stol med överkroppen lutad mot ryggstödet, tar ett avslappnande bad, duschar eller lägger sig ner på sidan en stund.

Föda i uppförsbacke

Det har forskats en hel del om förlossningsställningar. Få resultat är entydiga, men ett vet vi numera: att ligga på rygg är i regel inte bra.

Vid ryggläge trycker den stora, tunga livmodern på kvinnans vena cava; det kärl som transporterar blodet tillbaka till hjärtat. Blodflödet – både till barnet och kvinnan själv – hindras. Det kan orsaka svimningskänslor och, i värsta fall, svimning.

Den som ligger på rygg måste också föda sitt barn i uppförsbacke. Den extra ansträngningen är i regel ingenting man önskar sig.

Flera undersökningar antyder i stället att upprätt ställning – att föda på knä, på huk eller stående – har stora fördelar.

Gudrun Abascal är en av dem som arbetar för att sprida kunskapen om upprätta förlossningsställningar och vikten av att röra på sig under förlossningen.

Vid en upprätt, gärna lätt framåtlutad, ställning får tyngdkraften en chans att hjälpa till i förlossningsarbetet. Det underlättar.

Gudrun Abascal menar också att utrymmet i bäckenet ger större plats för barnet, att frisättningen av endorfiner, kroppens eget smärtstillande hormon, ökar och att livmodern arbetar mer effektivt. Det gör att förlossningen kan gå snabbare.

Stundens ingivelse

I dag är de flesta barnmorskor överens om att en upprätt förlossningsställning i kombination med rörelse ofta är bra, både för kvinnan och barnet.

– Men därmed kan man inte säga att det är bra för alla kvinnor. Man måste ta hänsyn till kvinnans egna önskemål, hur barnet mår och förlossningens framåtskridande. Om kvinnan till exempel är väldig trött, eller om hon är en omföderska som föder väldigt snabbt, så kanske hon väljer att ligga ner på sidan, säger Karin Gottvall, barnmorska.

Egentligen kan ingen bestämma förlossningsställning i förväg, men det är bra att fundera på vad man tror skulle kännas bäst.

– Jag tror att man kan nosa lite och känna efter, säger Gudrun Abascal.

Många kanske känner att de vill föda i upprätt ställning. Men om det blir huksittande, på knä, stående eller på något annat sätt – det avgör nuet i stunden, när barnet föds.

– Om det är fullständigt lugnt och tryggt i förlossningsrummet så kan en kvinna under varje ögonblick känna vilken ställning som är den bästa, både för henne själv och hennes barn, tror Gud­run Abascal.

Ryggläge en 1700-talsidé

Egentligen har kvinnor i alla tider fött sina barn i upprätt ställning. Sådana ställningar finns bland annat dokumenterade från 1200-talets Spanien och från Cypern, år 500 före Kristus.

Men på 1700-talet hände något. Då började franska kungligheter föda på rygg.

Förlossningen blev mer kontrollerad. Det sägs att man ville vara säker på att de födande kvinnorna inte smusslade med något under kjolarna.

Ryggläget spred sig och blev under lång tid det enda rådande i västvärlden.

Men pendeln svängde tillbaka. I Sverige skedde det till stor del tack vare Signe Jansson, legendarisk barnmorska i Ystad som under 70-talet stred för förlossningar på kvinnans villkor.

I vissa andra länder, till exempel Frankrike, är det fortfarande vanligt att kvinnor föder på rygg.

Artikeln publicerades 2010.