Förälder och feminist

Aftonbladet-krönikören och feministen Belinda Olsson har gjort succé med sin första bok Gravidchock! Reporter erkänner. Nu väntar hon sitt andra barn – och skriver på en ny roman om den kaxiga kvällstidningsreportern Agata.

Text: Anna Gardberg

I våras kom Belinda Olssons bok Gravidchock! Reporter erkänner, om Agata, som har fullt upp med en karriär som driven reporter på väg mot ett chefsjobb på ”Aftontidningen” – och samtidigt upptäcker att hon är med barn. Vi får följa Agatas vardag på tidningsredaktionen och hennes panik över att bli mamma.
Bokens Agata har likheter med Belindas privat- och yrkesliv. Belinda är journalist och kolumnist på Aftonbladet och hade just fått sitt första barn när hon skrev boken.
Men likheterna finns mest på ett ytligt plan, enligt Belinda.
– Det är klart att jag hämtat stoff från min erfarenhet från kvällstidningsbranschen och det var en jättestor omställning också för mig att bli mamma, men Agata är mer som en seriehjälte, en karikatyr. Hon är mer tonårspubertal än vad jag är.
Belinda menar att hon själv var duktigare än Agata när hon väntade sitt första barn.
– Jag tog mig i kragen när jag upptäckte att jag var gravid. Jag anmälde mig till alla vänta barn-kurser och gick glatt på dem.
Hon är glad över de positiva reaktioner hon fått från recensenter på boken, men gladast är hon över mängden e-mejl från läsare som känt igen sig i hur Agata känner.
– Det har varit så häftigt att läsa. Många har uppenbarligen känt som Agata inför den stora omställningen i livet, känt igen sig i hur hon är och i hur hon beter sig. Det verkar som om många har blivit lättade över att möta någon som precis som de inte är så ”duktiga”.

Startade en bokklubb
Belinda har just varit hos barnmorskan på kontroll när vi talas vid. Den första kvava sommarvärmen har nått Stockholm. Belinda pustar, gravid i vecka 35 med sitt andra barn.
– Det är bäst att jag inte visar mig på någon badstrand i sommar, jag kommer att skrämma alla barn med min jättemage.
Hon tycker ändå att hon mår relativt bra.
– Jag har bara en del extra vatten i kroppen.
Dottern Ella, tre år, ska alltså snart få ett syskon. Ella går på förskola och Belinda jobbar än så länge.
Hur går det att förena småbarnsliv, arbetsliv och graviditet?
– Överlag tycker jag att det går bra, mycket för att jag och min sambo har ett jämställt förhållande. Jag har också medvetet valt att inte ta ett chefsjobb och därmed öka på bördan. Jag är även lyckligt lottad som har ett jobb som ger mig flexibilitet och kan jobba hemifrån ibland. Det ger svängrum. Att lyckas kombinera arbete och familj är ändå en stor svårighet för alla föräldrar idag.

Jämställdhet en hjärtefråga

Belinda Olsson är känd som avsändare till färgstarka kolumner i Aftonbladet på just temat jämställdhet. Hon var också medredaktör till Linda Skugge för den feministiska boken Fittstim. Jämställdhet är en hjärtefråga.
– Det är inte lätt att fortsätta vara råfeminist som förälder, man tar lätt stryk, säger Belinda Olsson.
– Sedan jag själv fick barn har jag blivit stärkt i min uppfattning för en delad föräldraledighet. Jag kan konstatera att det är lätt att tycka att man lever jämställt innan man får barn, men sedan blir det svårare att upprätthålla.
Hon beskriver att hon i bekantskapskretsen ser många exempel på kvinnor som drar hela lasset.
– Många verkar inbilla sig att de lever jämställt, kvinnan ser inte att det är hon som gör det mesta. Mannen reser mycket, eller har det så kallade Jätteviktiga jobbet.
Föräldraskapet har gett Belinda Olsson nya ämnen att engagera sig i. Hon känner till exempel starkt för att förskolepersonal skulle ha bra mycket bättre betalt. Och hon tänker en hel del på hur vi föräldrar förhåller oss till förskolan.
– Jag själv gick inte på dagis och visste därför inte vad jag skulle förvänta mig när min dotter började. Nu ser jag att barn älskar sina dagis! Ändå är det som att vi föräldrar inte kan slappna av i det. Lämnar man först och hämtar sist är det katastrof. Det dåliga samvete många föräldrar har känns påkliskrat ibland, som att det förväntas av oss att vi föräldrar ska ha det. Och de som klagar är aldrig de med minst tid utan de med mest tid, som ändå hämtar vid tre…
– Har man ett bra dagis kan man väl i stället glädjas åt att ens barn har det bra och får ett liv utanför familjen.
En annan fråga som engagerar Belinda är barns könsroller.
– Innan jag fick barn tänkte jag snusförnuftigt att vi minsann skulle förse en dotter med både dockor och bilar. Och uppmuntra till fotboll.

Bejakar prinsessperioden
Belinda sa fy för föräldrar till sockervaddsrosa prinsessflickor som verkade frossa i Barbie. ”Tjejer som spelar fotboll eller leker med dinosaurier är kalas. Tjejer som kammar manen på sin My little pony eller drar dockvagnen bakom mamma eller pappa på Konsum, fy vad sorgligt. Jag var själv så löjligt principfast innan jag blev mamma”, skrev Belinda i Aftonbladet.
Idag ser hon på ”prinsessflickor” ur ett annat perspektiv. Egna dottern älskar dockor och allt i rosa.
– Jag har kommit fram till att man ska bejaka prinsessperioden. Det är inget farligt!
Samtidigt kan hon bli skitirriterad över – som hon säger – ”stökiga småkillar”.
– Det är så tydligt att killar får vara mer högljudda och bråkiga än tjejer. Jag blir arg när jag ser hur småkillar beter sig illa och får hållas – kasta sand eller skvätta vatten hejvilt omkring sig utan att någon förälder säger till.
Belinda Olsson fortsätter att engagera sig – och engagera.
Vad är då roligast – att skriva böcker eller att jobba som reporter och krönikör?
– Jag trivs väldigt bra på Aftonbladet. Men det är väldigt roligt att skriva böcker!
Romanen kom ut i våras (Wahlström & Widstrand) och finns även utgiven i Finland, Norge, Frankrike, Tyskland och Holland.
Och Belinda har redan börjat skriva på nästa bok om småbarnsmamman Agata, med tänkt utgivning till nästa höst.

Artikeln publicerades i Vi Föräldar Gravid 4/2006