Få en matglad bebis – 10 tips

Lägg hellre upp en liten portion än en stor, och glöm inte att bebisar älskar att plocka med maten.

1. Om din bebis inte gapar ivrigt som en fågelunge efter maten – något som är högst osannolikt i början – behöver du inte bekymra dig. Forstätt att visa att det smakar gott, men tvinga aldrig barnet att äta.

2. Måltiden är en stund för trevligt umgänge. Duka fint, sitt ner och ät tillsammans med bebisen. Att äta slarvigt upplagd mat, samtidigt som mamma eller pappa packar upp maten som storhandlats, ger ingen bebis matlust.

3. Har din bebis hittat en favoritsmak? Bra, fortsätt att servera den maten samtidigt som du introducerar nyheter. Morotspuré funkar till exempel med det mesta.

4. Försök hitta barnets ätrytm. Många bebisar är för trötta för att äta middag klockan 18, under semestern kan ni kanske passa på att äta middag tidigare.

5. Servera gärna en liten aptitretare i form av till exempel äppleklyftor eller bananbitar en stund före måltiden. Det höjer blodsockret och ger aptiten en extra skjuts.

6. Var inte rädd för kladd! Vill barnet äta självt, låt honom eller henne göra det. Och nej, det behövs ingen sked i början (tids nog lär sig barnet hantera skeden). Investera i en extra stor haklapp och lägg vid behov en skyddande plastmatta under stolen. Om det är sommar och varmt, kanske kan ditt barn äta naket. Sedan är det bara raka vägen in i badet.

7. Servera gärna plockmat tillsammans med den vanliga maten. Barn älskar att pilla med till exempel ärter, gurkstavar och majs.

8. Tänk på att inte lägga upp alltför stora portioner. Servera istället lite i taget och lägg på mer allt eftersom.

9. Snåla inte på smöret eller matoljan. Det höjer smaken, och barn under 1 år behöver ofta lite extra fett.

10. Det är okej att leka med maten! Gör till exempel öga-öga-näsa-mun av köttbullarna och potatismoset. Eller servera fiskpinnen i bilform genom att lägga den på två tandpetare med gurkskivor som hjul. Mat ska vara roligt!

Publicerad i Vi Föräldrar nr 8, 2011.

Läs mer