Vi vill ha dina föräldraråd!

Föräldrarådet – det är ni!

Föräldrarådet är den avdelning i Vi Föräldrar där ni läsare både ställer frågorna och ger svaren – som småbarnförälder möter man ju de mest skiftande problem, och skaffar sig också mängder av knep för att lösa dem.

Här nedan kan du läsa vilka problem vi just ny efterlyser lösningar på.
Svaren redovisas i ett kommande nummer av Vi Föräldrar.

Har du ett råd, eller kanske ett eget problem? Hör av dig till oss, kontaktuppgifter hittar du längst ner på den här sidan.

”Vi bara bråkar”

Så här skriver signaturen ”Hjälp”:
”Sedan vår dotter föddes för 2 år sedan har vi svårt att hitta en balans hemma. Vi bara tjafsar om vad som ska göras, jag tycker att jag gör allt och att min man inte gör något. Problemet är att vi inte tycker samma ens där.
Jag vill inte bli någon surkärring, jag vill bara få vardagen att flyta…”

”Hur kommer vi ifrån de griniga eftermiddagarna?”

Så här skriver signaturen Maria:
”Jag är mamma till Vidar, snart 3 år, och Axel, snart 1 år, och jag undrar om någon förälder funnit en bra lösning till de griniga eftermiddagarna?
Jag arbetar just nu 40 procent, det vill säga min sambo är hemma med barnen måndag och tisdag. Resten av veckan är jag hemma.
I en självrannsakan efter nyår har jag försökt identifiera tre saker som tar mycket energi i min vardag, varav just eftermiddagarna med barnen är en. Det är tiden efter 3-mellanmålet och fram till en stund efter middagen som är jobbigast. Barnen är trötta och griniga och jag oxå.
Är det bara ett blodsockerproblem? Jag har försökt fundera ut bra mellanmål och visst hjälper det något, men jag är ändå inte helt nöjd.
Middagen brukar vi äta vid fem-halvsextiden oavsett om min sambo kommit hem eller ej, annars står vi inte ut med varandra där hemma. Det är lite tråkigt att inte kunna äta ihop, men, men… Jag har försökt hitta på roliga saker att göra efter mellanmålet, t.ex. bada tillsammans med barnen, för det gillar alla, eller gå ut och leka, men middagen måste ändå lagas och då bryter alla ihop!
Vi gör oftast hemlagat för nyttighetens skull, men det brukar vara mat som inte tar för mkt tid t.ex. köttfärssås, hel kyckling i ugn, korv stroganoff, fiskgratäng etc.
Vad ska vi göra? Är det bara en skitjobbig tid som alla ska igenom?
Vi – och många föräldrar med oss vet jag – är SUPERTACKSAMMA för tips/svar!”

          

”Hur kommer vi tillbaka till rätt rytm igen?”

Så här skriver signaturen ”Älskar ledighet”:
”Under semestern har vi haft en underbart skön och behaglig tillvaro med sena härliga kvällar och ännu senare och ännu härligare morgnar.
Problemet kom när vi störtlandade i vardagen igen.
Våra två barn, fyra och sex år gamla, somnar inte längre i normal tid! De kan lätt vara uppe till tio, elva på kvällen. Lik förbaskat ska vi ju upp före sju nästa morgon.
Hur ska vi komma tillbaka i rätt rytm igen?”

Har du något tips på hur man kan lösa problemen? Skriv till Föräldrarådet, Vi Föräldrar, 105 44 Stockholm eller mejla till radet@vf.bonnier.se

Har du ett eget problem som du vill ha hjälp med? Det kan gälla allt från uppfostran till relationer och annat som rör familjelivet, och du får svar från de verkliga experterna – Vi Föräldrars läsare. Skriv till Föräldrarådet på samma adress som ovan. Bifoga gärna namn, adress och foto på er familj.