Debattera om föräldrarollen

Debatten kring föräldrarollen har varit i full gång sedan Marcus Ridung skrev i DN debatt i somras. Vad tycker du?

Den 20 juli publicerade Dagens Nyheter en debattartikel där artikelförfattaren Marcus Ridung skrev att han var chockad över hur föräldrasajter, bland annat viföräldrar.se, beskriver mannen och jämställdheten. Han menade att nätet cementerar könsrollerna. Som exempel tog han bland annat upp vår bloggare ”Kängurupojkens pappa”, som han kallade manschauvinist.

I det senaste numret av Vi Föräldrar och i vårt forum fortsätter nu debatten. Vad tycker du? Är pappor inte välkomna på nätet? Stänger mammor ute papporna från föräldraskapet?

Ur Helena Rönnberg krönika, Vi Föräldrar nr 10:

”… journalisten och småbarnspappan Marcus Ridung skrev att han är chockad över hur föräldrasajter, bland annat viföräldrar.se, beskriver männen och jämställdheten. Han menade att vi är pappafientliga.

För min del vill jag att Vi Föräldrar, både sajten och papperstidningen, ska ge dig information om barns utveckling och behov, ge dig möjlighet att få råd och kunna känna igen sig hos andra föräldrar, få känna att du inte är ensam om din (eventuella) frustration, osäkerhet, trötthet, vilsenhet.

Jag hoppas du som är förälder, oavsett om du är ung, äldre, bor i småstad eller i storstad, och så vidare, kan hitta något som du har glädje och nytta av. Det är vårt mål! Och att du hittar det, oavsett om du är pappa eller mamma (för det är väl inte bara mammor som är intresserade av barnets utveckling?)! …”

Ur bloggkrönikan av Henrik Fröjmark, ”Kängurupojkens pappa”:

” … Jag är glad att artikelförfattaren valt att vara föräldraledig och jag är glad att han upptäckt att när det kommer till mammifieringen av föräldrarollen har inte mycket hänt sedan mina egna föräldrar gick i demonstration och krävde daghem för alla för 30 år sedan. Dagisräkningen skickas till mamman. Barnbidraget likaså. Från sjukvården ringer de till mamman oavsett hur många gånger man sagt att det är jag, barnets pappa, som är föräldraledig. Att vara pappa och förälder är många gånger en utmaning i ett samhälle som fortfarande sätter likhetstecken mellan förälder och mamma och frågetecken när det gäller pappornas föräldraskap.

Jag är rädd att verkligheten ser ut så. Och ju fler som upptäcker det och reagerar mot det desto bättre. Om det dessutom diskuteras på DN debatt? Ännu bättre. Men föräldrarollen förtjänar en riktig debatt. Det är inte på grund av ”nätet” verkligheten ser ut så här. Det är inte på ”nätet” dessa könsroller väcks till liv. Det är tvärtom. Det är på grund av verkligheten som det ser ut som det gör på nätet. Som bloggare på detta nät önskar jag inget annat än att jag hade makten att förändra det. För det är en viktig diskussion. Det handlar om våra barn…”

 


Digital prenumeration
Lär dig vad barn behöver för att må bra – JUST NU 0 kr första månaden!
(därefter 79 kr/mån)
Ingen bindningstid

Faktagranskade råd om graviditet, bebisar, barn & föräldraskap

Fritt antal artiklar, konsumentguider & ljudartiklar

Exklusiv frågebank med barnpsykolog Malin Bergström

Vi Föräldrars magasin digitalt i appen Wype

Nyhetsbrev med ett urval av intressanta nya artiklar

Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren