De klagar när vår son gråter


De klagar när vår son gråter

Fråga

Jag och min man har en son på 1 år och 2 månader. Han är alltid glad och snäll, men för tillfället håller han på att få kindtänder och är ganska gnällig.

Eftersom han gråter en del har grannarna börjat tröttna, de bankar och slår i väggar och element och jag har ingen aning om vem av grannarna det är.

Vad ska man göra med bankandet? Mina föräldrar tycker att jag ska skriva en lapp och sätta upp nere i trapphuset, andra att jag inte ska bry mig om det. Men jag känner att jag måste göra något, tänk om grannarna tror att jag misshandlar mitt barn?

Vad ska jag göra?

Svar:

Så här säger Katja Prinzell, juridisk rådgivare vid Hyresgästföreningen:

”Att barn låter – och gråter – ingår i ett normalt familjeliv. Vissa perioder, som när de får tänder, gråter de mer än vanligt.

Bor man i hyreshus får man finna sig i att andra familjer också bor där – och att det hörs. Det är skillnad om barnet ofta spelar trummor vid elva, tolv-tiden på kvällen, då kan man bli ombedd att ta undan trummorna vid den tidpunkten. Men det är svårt att tysta ett barn som har ont och gråter.

Att sätta upp en lapp i trapphuset och förklara varför barnet gråter mer än vanligt, kan vara ett sätt att få grannarnas förståelse för vad gråten beror på, då vet de ju dessutom att det är tillfälligt och kommer att upphöra.

Om man känner att alla grannar vänder sig emot en och visar sitt missnöje på olika sätt, som att banka i väggen, kan det vara fråga om en störning åt andra hållet – mot er. Då kan man kontakta hyresvärden och berätta hur man upplever situationen. Barngråt är inget man kan bli uppsagd för.”

Barnläkare Mats Aili, anser att det även kan bra att låta till exempel bvc undersöka pojken, (det kan ju röra sig om något som kan rättas till, som en öroninflammation). Då kan man som förälder känna sig säkrare i kontakten med grannarna och veta att man har gjort vad som står i ens makt för att förbättra situationen.

Redaktionen