Camilla: ”Vi tar vin i stället för kaffe”

”Vi har ett stort umgänge, Pelle och jag. De flesta av våra kompisar har också barn och vi umgås mycket. Det blir ofta middagar tillsammans, såväl spontana som mer planerade, och något som Pelle och jag lagt märke till är att alkohol har blivit en naturlig del av umgänget de senaste åren.

Inte så att vi blir berusade, mer att det blir något glas vin till spontanmiddagen på tisdagen, precis som att det blir ett, två eller tre glas vin till den mer planerade lördagsmiddagen.

En annan sak som jag tänkt på är att när Adrian var liten och lekte hos kompisar och vi hämtade honom, då blev vi ofta bjudna på en fika. Nu, när Sanne och Tyra är i den åldern så att de är hemma hos kompisar och leker, då blir det inte en mugg kaffe längre. Numera är det nästan mer regel än undantag att kompisarnas föräldrar istället bjuder på ett glas vin. Och det är ju jättetrevligt att sitta med ett glas vin – eller ett halvt – jag vill poängtera att det inte handlar om några mängder, på måndagskvällen och prata om livets allvar.

Allt har ju blivit enklare nu när bag-in-boxen finns, och när det finns riktigt bra box-viner. Man behöver inte öppna en hel flaska, det är bara att skruva på kranen och hälla upp ett litet glas.

Jag tror inte att någon i vårt umgänge dricker sig full, det hela är välordnat, de fina glasen åker fram. Dessutom råkar de flesta av vännerna vara väldigt intresserade av goda viner.

Men jag kan inte låta bli att fundera på om det inte dricks lite för mycket vin? Tanken slog mig när Adrian en kväll sa: ”Mamma, kan inte vi få läsk?” Jag svarade att absolut inte, läsk blir det bara på helgerna. Då sa Adrian att han tyckte att varje gång vi vuxna dricker vin, så ska de få läsk. När jag svarade att det ju då skulle bli alldeles för mycket socker, väckte det en tanke hos mig. För tänk om jag skulle hälla upp lika mycket sötad dricka till barnen som vi dricker vin…”

Fotnot: Camilla egentligen något annat.

Artikeln publicerades i Vi Föräldrar 8/2008