Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Byta föräldraledig förälder – 10 tips som gör det lättare

Är det dags för dig att börja jobba eller att ta över föräldraledigheten? Barn- och föräldrapsykologen Malin Alfvén berättar hur man kan göra för att övergången ska bli så smidig som möjlig för barnet – och för er själva.

Malin Alfvén, barn- och föräldrapsykolog.
Malin Alfvén, barn- och föräldrapsykolog.

Detta är en artikel från Vi Föräldrar

Börja jobba efter föräldreledigheten? Eller ta över föräldraledigheten där hemma. Malin Alfvén, barn- och föräldrapsykolog ger tio tips om vad som är bra att tänka på.

Malin Alfvén, barn- och föräldrapsykolog tipsar.
Malin Alfvén, barn- och föräldrapsykolog tipsar. Foto: Copyright (c) Juliana Wiklund

1. Ta dig tid

Du som jobbar och ska gå på föräldraledighet, försök att tillbringa så mycket tid du kan med ditt barn redan innan.

"Det är bra om man kan det, och så gör ju de flesta."

2. Håll på rutinerna – åtminstone i början

Prata igenom rutinerna med varandra.

"Det kan underlätta om man har samma mat- och sovtider, särskilt i början. Men sedan kan förstås mamma eller pappa göra det som känns bäst för hen och barnet. Att vi inte gör likadant, det vet barnet."

3. Fixa ett föräldrafoto

Rama in ett stort foto på pappa eller mamma och placera det väl synligt för barnet.

"Det blir ett sätt att påminna om att pappa eller mamma finns men inte är här. De barn som blir ledsna när de ser fotot är antagligen de barn som mest behöver den här påminnelsen. Då sätter man sig med barnet i famnen och säger 'Du blir ledsen när du ser pappa/mamma, men du, nu leker vi en stund, snart kommer pappa/mamma'."

4. Tanka närhet

Sov nära varandra på natten.

"Det brukar de flesta barn vilja, men inte alla! Ibland tänker vi att 'vi sover ju bara' och att natten därför inte är viktig, men så är det inte. Låt gärna barnet sova mellan er i sängen. Då kan barnet 'tanka' mamma eller pappa. Men det är klart att alla måste kunna sova gott också. Om barnet visar att det vill sova nära kan man kanske ställa barnets säng bredvid den egna sängen. Vissa barn visar också sitt närhetsbehov genom att nattningarna tar extra lång tid."

5. Luncha ihop

Träffas och ät lunch tillsammans!

"Det är skönt om man kan göra det den första tiden om man har möjlighet. Men alla har förstås inte det."

6. Ring varandra

Ring och prata med barnet under dagen, gärna med facetime.

"Barnet behöver inte 'prata', det räcker att barnet hör mammas eller pappas röst i telefonen."

7. Prata om det innan

Förbered barnet i god tid på vad som ska hända.

"Även små barn förstår, det blir jag mer och mer övertygad om. Vi pratar med en känsla, ett kroppsspråk och en röst som gör att barnet förstår. Säg till exempel att 'Nu tänker jag på att vi snart ska vara ifrån varandra på dagarna; åh, vad svårt det kommer att bli, tycker jag' – om det är så man känner! Man ska vara ärlig med sina känslor, tycker jag."

8. Smyg inte iväg

Säg hej då när du går på morgonen!

"Absolut, där är jag benhård. Man ska inte försöka smyga iväg bara för att man inte vill att barnet ska bli ledset. Ofta är man kanske rädd att man själv ska bli ledsen. Man kramas, vinkar och säger sådant som man brukar vid sådana tillfällen: 'Vi ses snart, älskling' och 'Jag kommer att sakna dig'."

9. Ägna tid åt varann efter jobbet

Var beredd på att ägna full uppmärksamhet åt din lilla unge när du kommer hem från jobbet.

"Ja, så kan det bli, att barnet sitter som klistrat på mamma eller pappa. Eller så kan det bli helt tvärtom, att barnet dissar den förälder som har varit borta. Då ska man inte tvinga sig på men visa att man finns där."

10. Ta det lugnt …

Har du redan börjat jobba? Utan att sätta upp foton på dig själv hemma och utan att ringa hem? Du kanske till och med går på morgonen medan ditt barn ligger och sover?!

"Det viktiga är att man gör det som känns bra för en själv och för ens barn. Vi är alla olika, och därför kan vi inte göra likadant, det tycker jag är så viktigt. Om man tycker att ens unge verkar må bra så mår ens unge bra."