Bättre hygien = friskare barn

Antalet sjukdagar hos förskolebarnen kan minska om personalen hygienutbildas.

En av fyra sjukdagar för barn under tre år försvann när förskolepersonalen hygienutbildades, visar finsk forskning. Samtidigt minskade barnens antibiotikaförbrukning till tre fjärdedelar.
Personalen började bland annat desinficera händerna, använda engångshandukar och diska leksakerna ofta. Dessutom fick barnen stanna hemma vid minsta sjukdomssymtom, och en och samma person skötte om maten i förskolan.
Hans Fredlund, smittskyddsläkare i Örebro län, tror att åtgärderna är alltför krävande för att förskolepersonalen ska orka med dem. Han leder nu en svensk studie med 3 000 förskolebarn. Hälften använder desinfektionsmedel för att rengöra händerna och hälften tvättar händerna som vanligt.
– Men det kommer inte att minska frånvaron så mycket, max 10-15 procent, säger han.

Källa: DN

Bara en av fem förskolor följer råden.

Förskolepersonalen är noga med att tvätta händerna. Men bara vid en av fem förskolor använder man flytande tvål och pappershanddukar, visar en kartläggning av hygienrutiner vid svenska förskolor som gjordes år 2003.
För att minska risken för spridning av mag- och tarmsmittor bör personalen vid blöjbyten använda engångshanddukar, engångsunderlägg och engångshandskar, enligt rekommendationen i Socialstyrelsens kunskapsöversikt Smitta i förskolan..