Bilbarnstol på flyget?


Bilbarnstol på flyget?

Fråga

Vågar man checka in bilbarnstolen på flyget? Jag är bosatt i utlandet men reser regelbundet hem till Sverige med mina döttrar som är 2 1/2 år respektive 5 månader. Vi tar alltid med barnens bilbarnstolar på flyget.

Dock har jag nyligen hört att det kan vara farligt med tanke på hur bagaget behandlas på flygplatserna. Stämmer det att bilbarnstolar inte bör användas efter det att de utsatts för hårdhänt hantering?

Tacksam för svar

Svar från vår expert på bilbarnsäkerhet, EvaMarie Törnström

Du har alldeles rätt i att det finns ömtåliga delar på bilbarnstolen som kan skadas i flygfrakten även om stolen ser hel och oskadad ut. Tyvärr finns dock ingen annan möjlighet än att skicka bilstolarna med bagaget. De får inte tas in i kabinen eftersom de är för stora att räknas som handbagage. Flygsäkerhet och bilsäkerhet är inte alltid förenliga. Vi vet dock att det förekommer att man gör undantag för bilbarnstolar. Du kan alltid fråga.

Jag råder er att förpacka stolarna väl, helst i en låda med cellplastkulor eller dylikt. Om stolarna skadas ersätts de med 225 kr/kilo. Men som du skriver, det kan finnas osynliga skador.