Sveriges bästa barnjournalist

Vi Föräldrars reporter Anna-Maria Stawreberg har fått Pampers journalistpris.

Grattis , utsedd till en av Sveriges bästa barnjournalister 2005!

Vi Föräldrars reporter har fått Pampers journalistpris ”Med barnets ögon”. Hon fick priset för sin artikelserie där hon har följt bebisarna Cathrine, Marcus och Sebastian under deras första år.

har som journalist på Vi Föräldrar fattat det behov som finns latent hos alla nyblivna föräldrar; behovet att ”veta” och ”förstå” vad som är bäst för ens egen alldeles speciella baby, skriver juryn i sitt utlåtande och fortsätter:

I en serie artiklar har hon balanserat den unika situationen hemma hos några utvalda småbarnsföräldrar med forskares, barnpsykologers, läkares och andra specialisters erfarenheter av ”det generella”, det som kan studeras som ”vanligt” och ”typiskt” för barn i olika faser under spädbarnstiden.

Från tre veckors ålder fram till ettårsåldern, från det första leendet til den första tanden, hela tiden har funnits med: iakttagande, alltid närvarande, lyssnande, berättande.

delar priset med Ylva Mårtens på Sveriges Radio, som fick priset för sitt radioprogram Så här pratar vi! Spädbarn berättar.

De båda pristagarna, som också delar på prispengen på 75 000 kronor, tog på onsdagen emot diplom i Riddarhuset i Stockholm under högtidliga former.

Priset ”Med barnets ögon” premierar journalistiska verk som på ett populärvetenskapligt och allsidigt sätt skildrar det lilla barnets olika utvecklingssteg, tillvaro och värld.

Juryn har bestått av Hugo Lagercrantz, professor i barnmedicin (ordförande), Karin Stjernqvist, professor i barnpsykologi, Gudrun Abascal, chefsbarnmorska, Margareta Strömstedt, författare, Gunnar Sandelin, presschef BRIS och Sharon Jåma, journalist.