Bästa utflykterna med barn i Sommar-Sverige

Lediga dagar men inget att göra? Här är ­platserna vi älskar att hänga på när det är sommar! Vi kanske ses?

Sara Tuncel, chefredaktör, förälder till Eskil, Elsie och Julie: 

”Krabbfiske håller barnen sysselsatta i timmar”

”På somrarna hänger vi gärna på stranden i Steninge, ett litet samhälle mellan ­Halmstad och Falkenberg. Här finns den oslagbara kombinationen sandstrand + krabbfiske. Det sistnämnda kan hålla barnen sysselsatta i timmar och avslutas alltid med krabb-race (då hälls hinkarna med krabborna ut på stenpiren och alla skriker och skuttar runt för att undkomma krabborna, som vill hitta snabbaste vägen ner i vattnet). Bredvid stranden ligger Göstas café, med både lunch och fika (barnmeny finns).

Om solen gömmer sig bakom molnen älskar vi att åka till stadsbondgården Olofstorp utanför Halmstad. Här kan man slappa i många timmar och kolla in bondgårdsdjuren, fika och kanske prova att rida. Får barnen välja blir det absolut en sväng till Bus­fabriken i Halmstad också. ­Faktum är att jag också tycker att det är roligt här – är jag onormal?  

Till dig som ska besöka Stockholm vill jag säga: Ta en Waxholmsbåt till valfri skärgårdsö (till exempel Utö eller Nåttarö). Njut!”

✿❀✿❀✿❀

 

Tove Forsman, redaktör, förälder till Doris:

”Jag missar inte mysiga Furuviksparken”

”Vet inte om jag är partisk, eftersom jag var här mycket när jag är liten. Men djurparken i Furivik är supermysigt! Här tittar vi på roliga djur, åker karuseller, leker i lekpark och strosar runt i fin natur. Jo, det finns ett vattenland också, som säkert också är kul (särskilt när man är lite större), men så långt har vi aldrig ens kommit.”

✿❀✿❀✿❀

 

Malin Bäcklund, ­webbredaktör, förälder till Mina och Love:

”Åk rutschkana genom Storsjö­odjuret”

Museet Jamtli i Östersund är jätte­fint, med stor utomhuspark. Planera in minst ett heldagsbesök! Åk rutschkana genom Storsjö­odjuret, flotta timmer, klappa getter och hoppa från höskullen. Lite större barn kan ta en körlektion i lådbilslandet.

rastplatsen vid Höga Kusten-bron brukar vi planera in ett långstopp. Här kan hela familjen samla kraft och energi inför den fortsatta bilresan. Det finns en stor fin lekplats med gott om plats att springa av rastlösa ben, och utsikten över Ångerman­älven är underbar. Här finns också fik och restaurang.

Är vi hemma i Stockholm älskar barnen att åka till Överjärva gård i Solna. Här kan man mysa med lammen i hagen, gå Hitta Vilse-stigen i skogen, grilla korv och njuta av djur och natur bara ett par pendeltågsstationer från ­Stockholms Central.”

✿❀✿❀✿❀

 

Lina Pihl, redaktör, förälder till Sigge och Olle:  

”Luffa runt mellan Sveriges alla vandrarhem”

”Här kommer ett toppentips: Köp ett medlems­kort på Svenska turistföreningen, STF (det blir billigare då) och luffa runt på olika vandrarhem. Ta dem som är lediga! Det blir både högt och lågt, men garanterat nya upplevelser och nya rutter i Sverige.

Mina personliga favoriter är vandrarhemmet i ­Berg­kvara, vid havet mitt emellan Kalmar och Karlskrona: barnvänlig trädgård, gullig by och nära till strand, brygga, glass­kiosk, café och en bra restaurang. Och vandrar­hemmet i Baskemölla. Rakt ut i en kohage, ner på en liten stig mot havet på Österlen.”

✿❀✿❀✿❀

 

Maria Zamore, reporter, förälder till Rasmus och Måns: 

”Villa Villerkulla, torner­spel och saffrans­pannkaka på Gotland!”

”Vi har älskat Gotland i många år vid det här laget. Här finns ju så mycket sol, så härligt hav, långgrunda stränder, massor med sand att gräva i, spännande stenar och fossiler att hitta. Dessutom Pippis Villa Villerkulla, riddare och tornerspel och saffranspannkaka. Nu, när ­barnen är stora, strosar vi i Visby, äter ute, hänger vid savannlika Närsholmennjuter av Ekstakusten och Stenkusten, förundras av magin vid Furillen och badar i vågor vid SudretFårö och Sandviken.”

 

✿❀✿❀✿❀

 

Susanne Henriksson, AD, förälder till Lowe och Tora: 

”I Kiruna är vildmarken nära”

”Vi var i Trosa hela somrarna när ­barnen var mindre. Sveriges mesta småstadsidyll med barnvänlig strand på Trosa havsbad, båtspaning och kul lekpark i hamnen.
Annars vill jag slå ett slag för Kiruna! Där är det lätt att ta sig ut i ’vildmarken’. Ut och fiska i närmsta sjö, grilla falukorv över en brasa i skogen. Och njut av soliga sommar­nätter. Men glöm inte myggmedel!”