Bästa och sämsta julklappen

Bäst och sämst – läs vinnarbidraget!

Vilken är den bästa respektive sämsta julklapp du någonsin fått? undrade vi i vår tävling från Vi Föräldrar nummer 13.

Nu är tävlingen avgjord. Det blir Elin Johansson från Göteborg som vinner resan till Tomteland i Mora, grattis!


Fler julklappsminnen

”Bästa julklapp: Den då 6-årige sonen hade själv köpt julklapp till mig. En 50 cl. Coca Cola. Gissa vem som gillar Cola!
Sämsta julklapp: En miniskruvdragare i ”snygg” design, som mannen gav mig. ’Den kan du ha hemma’, sa han. Någon vecka senare var skruvdragaren borta. Jag gissar att den ligger i makens arbetsbil. Jätteledsen är jag inte.”

”Sämsta presenten var när jag var i 13-årsåldern och som mest tonårig och min mormor gav mig en av sina kjolar som hon inte längre kunde komma i. ’Den kan du ha när du går på disco’…”

”Bästa: Under min graviditet var jag konstant illamående och kräktes i nio månader. Men just på julafton hade jag en kräkfri dag, det var alldeles underbart!!!”

”Den bästa julklappen jag har fått var av min dotter, Ella 4 år, som tillsammans med mormor hade shoppat julklapp till mig. Mormor berättade att Ella var stenhård på vad hon ville ge mig, ett par trosor med fjärilar på! Så mormor och Ella hade letat runt halva stan när de faktiskt hittade ett par. Det roligaste av allt var att jag tyckte att trosorna var jättefina…”

Elins julklappsminnen:

”När jag läste om er tävling visste jag direkt att jag borde skicka in och berätta om min bästa julklapp.

Jag var 16 år och bodde fortfarande hemma hos mamma och pappa med min bror ute på landet i en by om ca 60-70 personer.

Mina föräldrar hade när jag var 7 år gammal köpt en lanthandel som de drev med kärlek och omsorg även om det ofta var svårt att få det att gå runt. Det var deras dröm. Men efter några år började det gå sämre och år 2000 hade de inget annat val än att stänga.

Vi stängde för gott 17 november och jag och min bror fick veta att vi inte skulle få några julklappar eller speciellt mycket julmat det året.

Visst var det tråkigt, men vi förstod.

På kvällen den 23:e december, när vi pyntade granen, knackade det på dörren och en granne kom in. Han hade en blomma med sig och sa att den var ifrån hela bygden till oss med en förhoppning om en god jul.

När han sen gått såg vi att där även fanns ett kuvert som min bror öppnade. Där i fanns 15.000 kronor.

Vi omfamnade varandra och grät, av glädje och lättnad.

För oss var detta en enorm summa som räddade våran jul och som skänkte oss en enorm glädje. Inte bara för pengarna men även för det faktum att våra grannar, våra vänner, gjort detta för oss.

För mig är det här ett exempel om hur julen borde vara och om vad den betyder för mig. Familj, vänner, kärlek och hopp.

Om jag sedan ska välja en dålig julklapp också, får det nog bli den påse hasselnötter jag ett år fick av min pappa.

God jul!”

Läs mer: Massor med julklappstips för barn 0–10 år