Ansgars och Perlas rum är fyllt med fantasi

Vi vill visa Ansgars och Perlas rum för att det har en smart och fin sänglösning i ett rum som inte är lätt att möblera och för att det är inrett med minnen och älskade detaljer.
 

Somliga rum kräver större ansträngning än andra för att få en bra lösning. Det fick Hanna och Jonas Brunskog, föräldrar till Ansgar och Perla, erfara när Ansgar vuxit ur spjälsängen och skulle få eget rum och ny säng. Eftersom rummet är ett genomgångsrum ställdes särskilda krav, dels att Ansgar skulle få sova ostört där, dels att inredningen skulle harmoniera med övriga rum.
– Vi ville inte att det skulle vara bara ett barnrum, menar Hanna.

Lösningen fann de i Hannas gamla västerbottensoffa. Jonas byggde botten till soffan och en ställning för att ge känslan av himmelssäng. I taket fästes tyg med bladverksmönster från Ikea.
– Jag sydde gardiner, så att vi kan dra för när Ansgar ska sova, säger Hanna.

Rummet fungerar även som ett lekrum för båda barnen och sängen används flitigt i leken.
– Ibland är den en båt som Ansgar fiskar ifrån, med draperierna som segel, ibland en brandbil, en annan gång häst och vagn.

Många leksaker är från när Jonas och Hanna var barn.
– Det är roligt att knyta ihop deras barndom med våra. De förstår på så sätt att vi också har varit små, och att de ska bli vuxna, säger Hanna.
 

Mammas gamla kökssoffa blev en himmelssäng där Ansgar kan sova ostört, men också få utlopp för fantasilekar. En kär sysselsättning är att ”fiska”. Perla får ”åka båt” under tiden.
Sängen målades med vit linoljefärg. En ställning snickrades och förseddes med rundstavar för gardiner.

En snickare tillverkade knopparna på stolparna. Den gamla riddarborgen hade mamma när hon var liten. Kofferten som Ansgar står på blir till berg, häst eller vad som helst i fantasin.
Ärvd och kärt samlad konst pryder väggarna i rummet, som inte är bara ett barnrum.

När Perla vuxit ur sin spjälsäng i föräldrarnas sovrum och så småningom flyttar in hon också, får hon överta Ansgars sovplats. Ansgar ska få sova i ett loft som byggs till himmelssängen. Då ska även det förses med en egen ”himmel” av lövtyg.

Funktionellt och mysigt tips:
– Vi använder oss gärna av dimmer till lamporna. Smart i Ansgars rum när han ska sova, men även i badrum och vårt sovrum när man ska byta blöjor och amma.
 

I den ärvda skänken ryms en hel leksaksvärld, bland annat ett parkeringshus för bilarna och framförallt – John Blunds och Alfons lägenhet. (Om ni inte visste det bor de ihop nu, i Lund…)
 

De ryska dockorna är en present från morfar, inköpta i S:t Petersburg. Ringclownen i plast är från när Jonas var liten, kulramen ny. Stolen hade mormor som liten. Mjukdjur från Anne Claire Petit. Väskan hade Jonas som liten och packas nu flitigt i och ur. Målning av Jonas bror.
 

Publicerad i Vi Föräldrar nr 14 2008.


Digital prenumeration
Lär dig vad barn behöver för att må bra – JUST NU 0 kr första månaden!
(därefter 79 kr/mån)
Ingen bindningstid

Faktagranskade råd om graviditet, bebisar, barn & föräldraskap

Fritt antal artiklar, konsumentguider & ljudartiklar

Exklusiv frågebank med barnpsykolog Malin Bergström

Vi Föräldrars magasin digitalt i appen Wype

Nyhetsbrev med ett urval av intressanta nya artiklar

Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren