Är det okej att ha barnfritt på festen?

”I kväll får barnen stanna hemma”, står det i inbjudan. Bloggarna Elaine Eksvärd och Linda Blom tycker olika om huruvida det är okej att bara bjuda föräldrarna.

Elaine Eksvärd säger JA!

Ålder: 31.
Familj: Maken Gustav och Matheo, 11 månader.
Bor: Stockholm.
Gör: Vd och retorikkonsult på Snacka Snyggt.
Aktuell med: Bloggar på ­elaineeksvard.se/blog.

Jag ser det som en möjlighet att ha lite kul själv”

”Att bjuda bara föräldrarna är helt okej! Att föräldrar ska ta illa upp för att man som glad festfixare önskar barnfritt, det tycker jag är trist. Se det inte som att jag ogillar barn, se det som att jag erbjuder dig lite exklusiv vuxentid utan ansvar. Alla behöver vi vara vuxna ­ibland utan ansvar för barn, om än bara för en kväll. Jag har själv barn och kan känna mig stressad över fester där många tar med sig barn. 

 ”Ja, men då tar jag väl med mig Matheo då!” tänker jag. Men då vet jag att jag kommer att gå runt skelögd hela kvällen med ett öga på min älskade son (som skulle vända upp och ner på stället) och ett öga på de andra gästerna. För så är det ju. När du har med dig dina barn är du inte 100 procent närvarande, och det är inte kul. Jag träffar hellre kompisar mer sällan men då jag kan vara 100 procent närvarande istället för ofta med Matheo. 

Så får jag en inbjudan där barn ”undanbedes” tar jag inte illa upp; jag ser det mer som en möjlighet att ha lite kul själv. Jag och många andra föräldrar går runt med detta ständiga dåliga samvete. Du är inte en sämre mamma eller pappa om du någon gång unnar dig en fest alldeles själv utan barn. Du blir tvärtom en bättre mamma om du tar hand om dig själv en kväll. 

Jag tycker dock att de som bjuder till barnfria fester ska tänka till lite; det gjorde vi. Ska du ha barnfritt på festen är det viktigt att du visar att du inte har något emot barn. När jag och min man gifte oss skrev vi ”Vi älskar alla barn, men denna dag älskar vi din barnvakt!”. Jag tror att retoriken och formuleringen för känsliga föräldrar är viktig.”

 

Linda Blom säger NEJ!            

Ålder: 25.
Familj: Fästmannen Jimmy, Selma, 1 månad, och chihuahua-flickorna Tyra och Poll.
Bor: Karlstad.
Gör: Egenföretagare och föräldraledig på deltid.
Aktuell med: Bloggar på lindablom.se.

”Jag vill inte gå på kalas utan min dotter”

”Nej, jag vill inte gå på barnfria kalas. Nu finns det givetvis många typer av kalas och fester under sommaren, och vissa är kanske inte så barnvänliga. Men för mig som nybliven mamma är svaret solklart NEJ. Tanken på att tillbringa tid utan min dotter Selma känns avlägsen, speciellt under den fantastiska sommaren, som är vår första tillsammans. Jag avstår hellre alkohol och liknande och anpassar sommarkalaset så att det blir en fest som hon kan vara med på.  

Jag är själv uppvuxen med föräldrar som tagit med mig och min lillebror på olika tillställningar, och jag har älskat att växa upp på det sättet: att få leka och busa med kompisarna tills man stupade i säng i en stor hög tillsammans, sova där tills pappa bar oss ut i bilen i sin trygga famn och från bilen upp till vår säng där han stoppade om oss och sade god natt. Det är otroligt roliga och fina minnen, som jag önskar att vår dotter ska få bära med sig även hon.

Det går så otroligt bra att kombinera festliga sommarkalas med barn, så varför skulle jag vilja göra på något annat sätt?  Vi vill uppleva saker med Selma, och ingenting annat är viktigare. 

Därför är barnanpassat så mycket härligare än barnfritt!”