Många barn sitter farligt i bilen

Mellan 5 000 och 10 000 små barn sitter livsfarligt i bilen.

Mellan 5 000 och 10 000 små barn sitter livsfarligt i bilen.

Omkring två procent av barnen mellan 2 och 8 månader sitter då och då framför en inkopplad krockkudde i bilen. Bland barnen mellan 9 månader och 3 år är siffran fem procent, enligt en enkätundersökning av Väg- och transportforskningsinstitutet, VTI.
– Det innebär att mellan 5 000 och 10 000 barn i Sverige sitter i framsätet och åker bil med en aktiv krockkudde framför sig. Det kan göra mig sömnlös på nätterna. Redan vid 20 kilometer i timmen löses krockkudden ut. Det innebär att en liten kökrock med nästan inga skador på bilen kan resultera i ett dödat barn, säger Thomas Turbell vid VTI till TT.
Men lösningen är inte att flytta små barn till baksätet. Av säkerhetsskäl bör de sitta bakvända i framsätet, framhåller han.
– I stället bör alla bilfabrikanter permanent koppla ur krockkudden på passagerarplatsen i framsätet, som Saab och Volvo gör. Kudden kan sedan kopplas in när den behövs.
Man beräknar att ett par hundra amerikanska barn har dödats av en krockkudde. I Europa finns flera rapporterade fall, och Vägverkets trafiksäkerhetsdirektör Claes Tingvall tror att det förr eller senare kommer att ske även i Sverige:
– Den första generationens bilar med krockkuddar är potentiellt livsfarliga. Det är bilar från början och mitten av 1990-talet som vi kommer att leva med länge. Nya bilar köps ofta av medelålders män utan barn. Sedan letar sig mer och mer in i barnfamiljerna. Det är väl där vi är nu, säger han.

Källa: DN:s internetupplaga/TT