Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Barn som vaknar ofta = trötta föräldrar

Ibland sover barn så lite, eller vaknar så ofta, att man som förälder inte orkar. Vad kan man göra då? Psykologen och barnsjuksköterskan svarar på två läsarfrågor.

Om sömnbristen gör en - galen. Om man inte orkar längre. Det finns hjälp!
Om sömnbristen gör en - galen. Om man inte orkar längre. Det finns hjälp!

Detta är en artikel från Vi Föräldrar

Om bebisen sover så lite att man själv inte orkar – vad kan man göra?

Eva-Lotta Funkquist, barnsjuksköterska:

Eva-Lotta Funkquist, barnsjuksköterska, barnmorska och amningsrådgivare.
Eva-Lotta Funkquist, barnsjuksköterska, barnmorska och amningsrådgivare. Foto: Copyright (c) Juliana Wiklund

– Om inget fungerar och du är helt slut: Be om stöd av andra. En vän eller morfar kanske kan ta en promenad med barnet under dagtid så att du får sova, till exempel. Om ni är två föräldrar brukar det hjälpa att man bestämmer en tid på natten/morgonen när den andra föräldern tar över, det brukar bli lite lättare att komma igenom natten om man vet helt säkert att från klockan 5 får jag i alla fall sova.

– Man kan bli väldigt stressad av att inte få sova, vilket leder till ännu sämre sömn och en ond cirkel. För lite sömn påverkar också det psykiska måendet och kan leda till depression och utmattning, så om ni är två: ta stöd av andra och, om ni är två föräldrar, prata med varandra om hur ni mår och hur ni bäst kan hjälpa varandra.

Malin Bergström, barnpsykolog:

Barnpsykolog Malin Bergström
Barnpsykolog Malin Bergström Foto: Stefan Tell

– Då ska man ta hjälp. Börja på ditt bvc. Om du inte tycker att du får bra respons av din sjuksköterska där kan du be att få byta sjuksköterska, eller be att få hjälp av en psykolog eller barnläkare.

– En sömn som inte fungerar alls kan mala ner en hel familj, så det är viktigt att söka hjälp.

Om man som förälder har sömnproblem och inget hjälper – vart ska man vända sig?

Eva-Lotta Funkquist, barnsjuksköterska:

– Börja med att prata med din bvc eller din husläkare. Sömnen påverkar vårt mående väldigt starkt, så det är viktigt att få hjälp om allt känns tungt och mörkt och det är svårt att känna glädje i samvaron med din bebis. Det är också viktigt att ni pratar med varandra, om ni är två vuxna i familjen, om hur ni mår och känner.

Malin Bergström, barnpsykolog:

– Jag tycker att du ska börja med att prata med din bvc. De har ofta större förståelse för din specifika situation med ett litet barn och vad sömnbristen beror på.

– Om du behöver annat stöd kan de lotsa dig. Om du har en sömnproblematik som du känner igen sedan tidigare kan du så klart söka dig till samma instans som du fått hjälp av då, eller tala med din husläkare som kan remittera dig vidare.

HÄR har vi samlat våra artiklar om sömn, både barns sömn och föräldrars sömn