Babygymmet ska tåla tuffa tag

Läs våra tips om babygym.

Babygymmets leksaker ger barnet möjlighet att titta, känna, lyssna och upptäcka på egen hand. Olika modeller finns, från enklare gym till ”upplevelsecenter”. Vi lät fyra familjer testa och tycka till.

Ett babygym kan vara en uppskattad och praktisk första leksak. Barnet får pröva nya färdigheter i sin strävan att försöka nå den där roliga figuren som hänger ovanför huvudet.

En del gym är i mjuka material, andra av hårdplast eller trä. Några av dem erbjuder en massa aktiviteter, kanske med både ljud och ljus – andra är enklare.

En del föräldrar menar att de inte hade kunnat klara sig utan ett babygym under barnets första halvår, andra säger att deras barn varit tämligen ointresserat och att gymmet ganska snart har ställts i förrådet.

Ett allmänt råd är att inte låta barnet ligga alltför långa stunder på rygg under gymmet. Barnet behöver även ligga på mage och på så sätt träna sina muskler i rygg, nacke och armar. Variation är bra.

En del gym är utformade för att användas också när barnet ligger på mage, med leksaker på mattan och på sidorna.
Efter att ha låtit fyra familjer med barn i ”babygym-ålder” – mellan 2 och 6månader gamla – testa babygymmen under ett par veckor kan vi dra några slutsatser:

• De mjuka gymmen med mjuka leksaker verkar, enligt testfamiljernas slutsatser, passa de yngsta barnen bäst. Medan de gym som har leksaker i hårdplast, och som erbjuder mer variation, uppskattas mer av de lite äldre barnen.

• Många gym är också pedagogiskt genomtänkta och mångsidiga, men en tanke kring de mest avancerade gymmen är barnet där matas med upplevelser i stället för att själv få söka dem.

• Ett ”löst” gym där man själv ägger en filt eller lekmatta under, är att föredra framför gym med fasta mattor, som kan vara svåra att hålla rena, särskilt om de bara kan tvättas för hand.


Digital prenumeration
Lär dig vad barn behöver för att må bra – JUST NU 0 kr första månaden!
(därefter 79 kr/mån)
Ingen bindningstid

Faktagranskade råd om graviditet, bebisar, barn & föräldraskap

Fritt antal artiklar, konsumentguider & ljudartiklar

Exklusiv frågebank med barnpsykolog Malin Bergström

Vi Föräldrars magasin digitalt i appen Wype

Nyhetsbrev med ett urval av intressanta nya artiklar

Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren