Att göra i sommar med barn – 21 tips

Här är Vi Föräldrars tips på vad du och din familj kan göra i sommar. Budget, mellan, lyx – välj vad som passar er budget bäst. 10 aktiviteter som är helt gratis hittar du under budget.

LYX – sommartips som kostar från 1 000 kr och uppåt för hela familjen

Skara Sommarland

På Skara sommarland betalar du i entrén för att sedan kunna använda parkens alla nöjen. Här finns vattenland, gocart och show, utöver karuseller och berg-och-dalbanor. Mycket populärt och drar en hel del folk hela sommaren. Bra att vara ute i god tid för kön till entrén blir snabbt lång. Passar mellanstora barn, för de riktigt små barnen kan det bli väl livligt i vattenlandet.

Kostar: Barn under en meter går in gratis; för övriga kostar det 369 kr för en dag.

Öppet: Från 29 juni till 11 augusti är det öppet mellan kl 10 och 19, sedan kl 10-17 fram till 18 augusti.

Läs om Skara sommarland här

Leksand Sommarland

En liten bit utanför Leksand ligger sommarland. Här finns bland annat klättervägg, stort vattenland, hoppborg utöver motorland, vilda västern-fort och bad i Siljan. Finns även stugby i anslutning till parken. Väldigt vacker utsikt ingår. Du betalar i entrén och sedan ingår alla nöjen, utom ammunition till luftgevären, det kostar extra. Passar mellanstora och stora barn.

Kostar: Barn under en meter går in gratis, övriga 380 kr för en dag.

Öppet: Från 22 juni till 18 augusti är det öppet mellan 10-17 varje dag, från 8 juli till 3 augusti mellan 10-18.

Läs om Leksand sommarland här

Bo på lantgård – hela landet

Kombinera en upplevelse med ett boende. Att bo på lantgård har blivit mer och mer populärt och det är som en slags kombinationssemester. Ni behöver inte ta bilen för att barnen ska uppleva något, allt finns på gården.

Hitta en lantgård här

Priser: Allt från 2 000 kr i veckan och uppåt, beroende på var i landet gården ligger.

Öppet: Se efter på varje gård.

Läs också: Så varmt blir det i bilen en sommardag – kan vara livsfarligt för barn!

Astrid Lindgrens Värld

Det här är en svensk klassiker, något som många säkert tänker att de vill besöka någon gång med sina barn. Här finns hela Astrid Lindgrens värld, alla kända karaktärer trampar runt så barnen kan möta dem. I den här parken kan ni säkert spendera mer än en dag. Finns något för alla åldrar, men är såklart en fördel om barnet känner till böckerna.

Öppet: 17 maj till 13 juni kl 10–17, 14 juni –25 augusti kl 10-18.

Kostar: Barn 3–14 år kostar 314 kr/dag, vuxen kostar 420 kr/dag.

Läs mer om Astrid Lindgrens värld här

MELLAN – sommartips som kostar under 1 000 kr för hela familjen

Kosafari på Väddö gårdsmejeri

Det här är kul att göra med barnen. Tre gånger i veckan skjutsar bonden ett gäng i sin vagn efter traktorn rakt ut bland korna. Sedan berättar han om kossorna, vad de heter och hur de är. En kort tur med mycket nöje för både stora och små. Om ni ändå är ute i Norrtälje med omnejd passa på!

Öppet: 1 juli–9 augusti, mån, ons och fre. Första turen avgår kl 11. Extraturer sätts in om det är många som vill hänga med ut i hagen.

Kostar: cirka 50 kr för en biljett.

Läs mer om ko-safari här

Bonustips: På Väddö gårdsmejeri finns också Farmor Marys café, en liten lekplats och bondgårdsdjur. På Bondens glasskalas (cirka 4 minuter bort med bil) kan man frossa i glass.

Lådbilslandet i Nykvarn och på Öland 

På Lådbilslandet kan barnen köra eldrivna små bilar på gator som ser riktiga ut. Här finns också en karusell, hoppborg och lekpark. Passar alltså även mindre barn; mellan 3 och 9 år är parkens egen rekommendation. En lagom stor park med uppskattade attraktioner för barnen.

Kostar: Entrén för varje barn är 400 kr och då ingår 5 åk. Vuxna går in gratis. Obs på Lådbilslandet i Nykvarn är det kontanter eller swish som gäller.

Öppet: Varje dag mellan 24 juni – 11 augusti, vardagar kl 10-16 (på Öland öppet till kl 17 på helgen).

Läs mer om Lådbilslandet i Nykvarn här och om Lådbilslandet på Öland här

Furuvik

Furuviksparken är en djur- och nöjespark samt vattenland en mil öster om Gävle. I djurparken finns allt från apor, kängurur och sköldpaddor till kossor och getter. I nöjesparken finns en äventyrspool, en äventyrsö, ett hemligt fort och möjlighet att göra en flodfärd. I tivolit finns berg-och-dalbana med mera. Passar alla åldrar.

Kostar: Entré barn 3–12 år 229 kr, vuxna 259 kr.

Öppet: 24 juni till 11 augusti har de öppet kl 10-19.

Läs mer om Furuvik här

Sofiero med lekstugor, drakborg och sagoskog 

På Sofiero slottspark i Helsingborg finns Barnens Sofiero: en lekpark med lekstugor, utklädningskläder, en trollskog och lekplatsen Drakborgen. Det finns även odlingslådor och växthus där barnen själva får plantera. Bredvid Barnens Sofiero finns Prins Oscars sagoskog där man kan lyssna till sagor genom att lägga örat till trädstammarna. Passar alla åldrar – och en mycket vacker promenad, inklusive labyrinter och rhododendronraviner, i slottsparken får man på köpet.

Öppet: Kl 10-18 hela sommaren.

Kostar: Vuxen 120 kr, barn under 18 går in gratis.

Läs mer om Sofiero här

Orsa rovdjurspark

Det här är en djurpark för stora vilda djur, som du faktiskt kommer att se. Tigrar, björnar och isbjörnar brukar vandra så att man kan titta på dem länge och verkligen hinna uppleva dem. Parken ligger på ett berg så var beredd att gå mycket uppför och sedan utför. Finns bra platser att äta egen matsäck på. Man kan även hyra stuga i anslutning till parken. Passar alla åldrar.

Öppet: Varje dag kl 10–15, mellan 22 juni och 18 augusti kl 10–17.

Priser: Barn 3–14 år 185 kr/dag, vuxen 285 kr/dag. Barn under 3 år gratis. Familj (två vuxna, två barn): 820 kr.

Läs mer om Orsa rovdjurspark här

BUDGET – 12 budgettips som förgyller semestern med barn

4h-gård – hela landet

Här kostar det ingenting. Barnen kan i lugn och ro gå och titta och hälsa på djur, komma nära naturen och bara vara. Matsäck är ett tips och ta god tid på er.

Läs mer om alla 4H-gårdar här

Åk till en strand

Om solen tittar fram så packa ner badkläder, flytvästar, simpuffar, vatten och solkräm. Med hink och spade kan man roa sig en hel dag.

Byt miljö 

Bor ni i stan: upptäck närmaste skog! Bor ni på landet: upptäck staden! Bara att åka buss och titta på allt som händer utanför fönstret kan vara en stor upplevelse för en 2-åring. Jäkta inte, utan låt vandringen ta den tid den tar. Stanna och titta på lyftkranen eller myrstacken, betrakta båtarna i hamnen eller duvorna i parken. Åker ni ut i skogen, utrusta barnet med en korg att samla spännande saker i. När ni kommer hem kan ni pyssla med kottarna, pinnarna och bladen ni hittat.

Upptäck en ny lekpark

Packa matsäck och åk till en lekplats som ni aldrig har besökt förut, eller till en helt ny äng, park eller skog. Titta på kartan och ger iväg!

Läs också: Lekparker värda en omväg!  

Susa iväg på cykel

Så fort ditt barn kan sitta ordentligt, från cirka 9 månaders ålder, kan hon eller han åka bak på din cykel i en cykelsits. Tänk så mycket som finns att se, lyssna till och lukta på för din lilla passagerare – och vilka starka ben du får på kuppen!

Gå på fågelspaning

Ta fram kikaren och gå på fågelspaning tillsammans. Vad hittar ni för fåglar? Stora, små, olika färger? Lever de själva eller har de en stor familj? Hur ser pojk- och flickfåglarna ut? Bor de här hela vintern eller har de kanske kommit nu till våren? Och vad äter fåglarna? Ta gärna med en bra bok med bilder på fåglarna. I bästa fall kan ni kanske mata dem och få lite närkontakt med änderna i sjön eller småfåglarna i busken.

Lek med vatten

Ut och gör sånt som inte passar inomhus, som att plaska med vatten. Så fort det blir lite ljummet ute: ta fram en liten balja, fyll den med vatten och lite leksaker eller med sand för härlig geggamoja.

Fiska krabbor eller meta

Ta med er ett spö med en fungerande rev och fiska. Går lika bra med bröd eller majs istället för mask. Befinner ni er på västkusten kan ni fiska krabbor – ett sant barnnöje. Befinner ni er på östkusten så fiska strömming, det blir alltid napp. Ett tips är att instruera barnen att ligga ner på bryggan om de ska spana efter krabbor, så druttar de inte i. Flytväst är ett måste.

Läs också: Barn och drunkning – viktigt att känna till!

Mata änder

Bege er till en park med ett vattendrag för att mata fåglarna. Enkelt, billigt och alldeles, alldeles underbart att se änderna tävla om maten och höra deras kvackanden. Tips! Mata hellre änderna med majs, solrosfrön eller havregryn än med bröd, som inte innehåller den näring fåglarna behöver.

Ordna skattjakt

Säg det barn som inte älskar att leka skattjakt. Lägg ett eftertraktat föremål i en liten ask, göm denna utomhus och ge barnen en skattkarta. Alternativt guida ditt barn genom att säga till exempel ”nu bränns det!” när det närmar sig gömstället, eller ”nu blir det svalare”. När skatten är funnen kan barnen få gömma något för dig!

Tips! Ordna tipspromenad för barn och vuxna

Blås såpbubblor

Billigt och lätt att packa i väskan. Låt barnet blåsa, jaga dem och beundra hur de glittrar vackert i solen.

Tips! Så här gör du egna såpbubblor

Plaska i pölar

Ta på er gummistövlar (jodå, ni också, mammor och pappor!) och galonisar och plaska i vattenpölar tillsammans med de små. Att få se sina föräldrar hoppa i pölar är garanterat uppskattat!

Läs också: Redaktionens bästa utflykter med barn i Sverige i sommar