Är du en bag-in-box-mamma?

Numera bjudet vi på vin i stället för kaffe.

”Vill du ha ett glas vin?” Frågan blir allt vanligare. På samma sätt som vi för bara några år sedan drack vin på helgerna dricker vi numera ett glas matlagningsvin på tisdagen, tar ett glas vin med dagisföräldrarna på onsdagen eller sippar på ett glas vin framför  tv:n på torsdagen. Att ta ett litet glas vin framåt kvällningen har blivit nästan lika vanligt som att ta en kopp kaffe.

Alkohol fungerar ofta som ett socialt kitt, och de flesta av oss tycker att det är gott med ett glas vin till middagen eller en kall öl vid grillen. För att inte tala om det där lilla vinglaset som inleder helgen. Och det är helt okej. Det finns inga risker med att dricka alkohol i lagom, måttlig dos. Det är när det blir för mycket och för ofta som det uppstår problem.

– Vi svenskar har ökat vår alkoholkonsumtion med 40 procent på tio år, säger Ann-Therése Enarsson, vd på IQ, ett dotter­bolag till Systembolaget, som jobbar för att vi svenskar ska få ett sundare förhållande till alkohol.

Faka/Alkoholkonsumtionen

• Idag dricker vi ungefär 10 liter ren alkohol per vuxen person och år. Det motsvarar 25 liter sprit om året eller 0,5 liter sprit i veckan. 40 procent av det vi dricker är vin, vilket motsvarar ungefär 35 liter per person och år.
• Under de senaste tio åren har alkoholkonsumtionen ökat med 40 procent. Under de senaste fem åren har den ökat med 30 procent.
• För att få ett begrepp om alkoholkonsumtionen räknas den i standardglas. Ett standardglas vin är lika mycket som 1,5 dl eller 33 cl (en flaska) starköl eller en grogg (4 cl sprit).
• Den övre gränsen för kvinnor är nio standardglas vin, öl eller sprit i veckan. Den övre gränsen för män är 14 standardglas. Dricker man mer än det räknas det som riskkonsumtion.
Källor: Håkan Leifman, Ann-Therése Enarsson och vardguiden.se

Ökar bland kvinnor
Det som har hänt är att vi dricker mindre mängd alkohol åt gången, men att vi dricker oftare. Så ofta att vi faktiskt konsumerar tio liter ren alkohol per person och år. Det motsvarar 25 liter sprit, eller 80 liter vin. Även om alkoholkonsumtionen ökar över lag bland hela Sveriges vuxna befolkning finns det en grupp som den har ökat mer hos:

– Det är bland högutbildade storstadkvinnor i 30-till 40-årsåldern som hunnit nå en hög befattning i yrkeslivet som alkoholkonsumtionen ökar mest, säger Ann-Therése Enarsson.

Vilket innebär att en stor del av den gruppen också är mammor.

Lätt och billigt
Både Ann-Therése Enarsson och alkoholforskaren Håkan Leifman ser främst ett par anledningar till att vi dricker mer idag:

– Bag-in-boxen är definitivt en starkt bidragande orsak: Det är billigare och det blir framför allt lättare att hälla upp ett glas vin eftersom man bara behöver vrida på en kran, inte öppna en hel flaska, säger Håkan Leifman.

En annan anledning till att bag-in-boxen kan bidra till att öka drickandet är att det blir svårt att hålla koll på hur mycket man egentligen dricker. Boxen är ju inte genomskinlig som en flaska.

– Och det är allmänt känt att vi har en tendens att dra av lite när vi berättar för andra hur mycket vi dricker, konstaterar Ann-Therése Enarsson.

I och med att det blir lättare att få tag på alkohol, numera serveras det till och med vin på många frisörsalonger runt om i landet, blir det också svårare att säga nej. För många känns det som om man måste ha ett skäl att tacka nej och det är lätt att ”bli övertalad”.

– Förr var drickandet förknippat med högtider, nu är det inte så längre, det blir mer och mer okej och här ser vi många nackdelar, förutom de rent hälsomässiga. Bilkörning till exempel: Det är långt ifrån alla som tänker på att de tagit ett litet glas vin till middagen innan de sätter sig i bilen, säger Håkan Leifman.

Men för de allra flesta av oss är det inte skadligt att dricka, inte så länge man håller sig till högst 1,5 glas vin (där ett glas motsvarar 1,5 dl) om dagen.

– Jag brukar säga att man inte ligger i riskzonen så länge man håller sig till en nivå som inte stör din hälsa och dina skyldigheter som till exempel arbetstagare och förälder, säger Ann-Therése Enarsson.

Artikeln publicerades i Vi Föräldrar 9/2008