”Man lär sig att bli smart och uppfinningsrik”

En separation innebär ofta delad vårdnad - och delad ekonomi. Men hur ordnar man det bäst för barnen - och sig själv? Läs om Anna, 39, och hennes ekonomiska liv efter skilsmässan.

Vilka ekonomiska utmaningar står man inför som skild?

– Det beror på om man har varit den som tagit hand om ekonomin eller inte, vilket ansvarsområde man haft. Allt man inte tagit hand om i relationen måste man lära sig att ta hand om när man är ensam. Det har varit en utmaning för mig att sätta mig in i bankärenden och allt kring det, men när det gäller mat-, medicin- och klädinköp har jag redan haft koll. I vissa förhållanden har båda parter lika stor koll och då lär det inte blir någon större skillnad ur den aspekten.

Vad måste man köpa dubbelt till barnen?

– Vi har varsin fungerande garderob, det vill säga ett antal par byxor, kalsonger, strumpor och tröjor som stannar hos var och en av oss. Ytterkläder fraktas mellan oss och vi skaffar själva extra täckbyxor och overaller om vi själva tycker att det behövs. Skridskor och skidor förvaras ofta i förskola och skola, så det tar man hem till sig om man ska använda utrustningen på helger och lov.

Hur har din ekonomi förändrats efter skilsmässan?

– Den har blivit sämre, mer sårbar. Jag klarar inte oförutsedda utgifter på samma sätt och har blivit mer beroende av hjälp från familjen, säger hon.

– A och O för ett fungerande ekonomiskt liv efter en separation är att ha god kommunikation med den andre föräldern. Då kan man hjälpa varandra efter behov, till exempel att den ena kan köpa skridskor och den andra skidor. Man ger och tar. Om kommunikationen inte fungerar är det bra om man har koll på alla sina utgifter. Det är så klart alltid nödvändigt, men extra viktigt om man måste hävda sin rätt i någon situation.

Vad innebär det nya livet för levnadsstandarden?

– Man får leva lite snålare och tänka mer på att det inte finns någon som backar upp en när kassan börjar sina. Man har ju känt en viss trygghet med att ha två inkomster när plötsliga utgifter dyker upp, som ett tandläkarbesök eller en skada på bilen. Man lär sig att bli smart och uppfinningsrik, till exempel att tänka på sommarsemestern ett halvår i förväg.

Vilka är knepen för att få pengarna att räcka?

– Att använda det man har i skafferiet! Det går att laga många smaskiga maträtter om man verkligen tittar efter i kyl, frys och skafferi. Man kan göra goda soppor av morötter, lök och buljong. Man lär sig att välja mindre kostsamma aktiviteter. En fika på stan behöver inte kosta 150 spänn för att vara trevlig, det kan räcka med en slät kopp kaffe.

– Man kan börja jogga istället för att gå på gym, man kan se till att fixa månadsbetalningar istället för att få stora utgifter klumpvis, då får man bättre koll på utgifterna.

Vad finns det för praktiska knep för att få ihop det när barnen flyttar mellan två hem?

– Skaffa två uppsättningar av basgrejer och en schyst kommunikation med din expartner. Och samla på dig så mycket du kan från vänner som städar sina garderober. Extra jeans, tröjor och jackor har varit ovärderligt för mig, säger Anna.

Läs också: Köp inte dubbla uppsättningar av allt