Angela Jones ord till sin son som dog i magen: Idag för 10 år sedan

Angela Jones, samordnare på Spädbarnsfonden, skrev en dikt till sin döda son Dylan på hans 10-årsdag.

”Vissa dagar står tiden helt stilla. Idag för 10 år sedan kom han som skulle förändra allt. När jag blundar reduceras alla 10 år till sekunder och minuter. Vid den här tiden för 10 år sedan, satt jag med dig i min trötta famn och förberedde mig för ett omöjligt farväl. En omöjlig tillvaro där du inte skulle få komma hem med din mamma och pappa. En absurd tid, med blickar på min tomma mage. Dagar som var som månader och veckor som var år.

Jag var rädd för dig igår för 10 år sedan. Hur möter man sitt barn som dött? För 10 år sedan idag, vet jag att man gör det med både kärlek och stolthet. Att man blir förälder likaväl. Att det var svårt att gå, ­andas och leva utan dig. Att allt ändras på cellnivå. Att världen ändrar färg. Att det som var viktigt igår, inte ens är en parentes idag. Jag vet att du gav mig liv. Du gav mig det jag inte kunde ge dig. Du puttade mig framåt, in i något nytt.

När mörkret la sig, när åren gick, så visade du mig en värld med mer färg, ljus och liv än jag trodde var möjligt. Jag är tacksam för att vara din mamma. Jag önskar att du hellre hade suttit vid middagsbordet och bråkat med dina småsystrar. Men nu när du inte fick det, så är jag ändå tacksam för den tid som var din och min.

Du visade mig vad som var viktigt i livet. Jag lever för dig också. När beslut känns svåra så tänker jag på dig. Jag har överlevt det svåraste en människa kan gå igenom, att ta farväl av sitt barn. Jag vet att med det som referens i livet, så är besluten genast lite lättare att ta.

Tack min son. Min fina pojke som visade mig att livet kunde bli ljust igen. Tack för dina småsystrar som jag är säker på att du kände innan de blev sända till mig. Störst av allt är kärleken. Du var min första.”

Läs också:

När ett litet barn dör – så kan man stötta

Filips och Denizes bebis dog i magen

Karin Ekberg, dokumentärfilmare: ”Efter Inez är en film om att våga försöka igen”