”Köp inte dubbla uppsättningar av allt”

Tvåbarnspappan Anders har nyligen köpt ett radhus nära sin förra fru för att underlätta livet med delad vårdnad om barnen. Så här är hans ekonomiska liv efter skilsmässan.

Vilka ekonomiska utmaningar står man inför som skild?

– Eftersom det var jag som skötte vår gemensamma ekonomi var jag nog rätt medveten om hur en skilsmässa skulle påverka vår ekonomi. Det blev en större förändring för mitt ex, som var tvungen att engagera sig mer i ekonomiska frågor.

Vad måste man köpa dubbelt till barnen?

– Kläder och en del skor. Jag menar att delad vårdnad inte per automatik behöver innebära dubbla uppsättningar av allt till barnen.

Vad innebär det nya livet för levnadsstandarden?

– Det är klart att det kostar mer att ha eget boende. Jag har avstått från bil och kanske inte rest så mycket. Under studietiden bodde vi i mindre bostäder, men det fungerade också.

– Eftersom jag studerade i samband med separationen tog barnens mamma det huvudsakliga ansvaret för barnens försörjning då.

Vad finns det för knep för att få pengarna att räcka längre?

– Handla på rea, ärv och överta barnkläder från bekanta och avstå om möjligt från bil. Sänk boendekostnaden. Undersök möjligheterna till olika bidragsstöd.


Vad finns det för praktiska knep för att få ihop det när barnen flyttar mellan två hem?

– Jag tror att det bästa är att ordna boendet nära varandra så att vardagen fungerar för alla. Det är också viktigt att föräldrarna kan kommunicera med varandra. Vi bor nära varandra, kan prata med varandra och samordnar det mesta.

Läs också: Man lär sig att bli smart och uppfinningsrik