Amningreumatism – finns det något som heter så? Hur vet man om man har reumatism? Och vad ska man i så fall göra? Vi frågade Ingemar Petersson, professor och reumatolog.

Det kom ett mejl till redaktionen:

Hej, jag önskar att ni kunde skriva om amningsreumatism. Någon månad efter att jag fick mitt andra barn drabbades jag av detta. Jag fick värk i hela kroppen och framför allt i lederna i fingrar och tår. Jag kunde knappt byta blöja på mitt barn. Jag hade aldrig hört talas om amningsreumatism och inte min barnmorska heller. Nu har jag stött på flera som också haft detta, men ingen av oss har kunnat läsa om det någonstans.

Vi ringde upp Ingemar Petersson, reumatolog, professor i ortopedi vid Lunds universitet och forskningschef vid Skånes universitetssjukhus.

Vad är amningsreumatism?

Ingermar-Petersson-reumatolog

Ingemar Petersson, reumatolog, professor i ortopedi och forskningschef vid Skånes universitetssjukhus.

– En sorts ledgångsreumatism. Ledgångsreumatism kan, om man har anlag för det, utlösas av till exempel infektioner och stress. De stora hormonförändringar som kvinnor drabbas av efter en graviditet kan också utlösa sjukdomen. Eller snarare: När man är gravid har man en skyddande effekt av graviditetshormoner. När barnet är fött och hormonnivåerna sjunker minskar skyddet.

Så det som kallas amningsreumatism kan vara ”vanlig” ledgångsreumatism?

– Ja. Inom vården kallar vi det inte för amningsreumatism. Vi ­säger ledgångsreumatism eller, som det heter på medicinskt språk, reumatoid artrit (RA). Säger man ­amningsreumatism kan man tro att det är amningen som har orsakat sjukdomen, och så är det inte. Orsaken är de hormonförändringar som alla som har varit gravida får, oavsett om de ammar eller inte.

Hur märks ledgångsreumatism?

– Man får värk i fingrarnas leder, i handleder, i tårna och är öm i trampdynorna. Det är alltid värst på morgnarna och blir bättre frampå dagen. Man kan få mer ont om man har suttit stilla. Man brukar uppleva att man får svårt att knyta händerna eller räta ut fingrarna. Det kan också vara svårt att gå när det gör ont i trampdynorna. Trötthet hör till, men nyblivna mammor är ofta trötta ändå, så det kan vara svårt att avgöra.

När uppstår ledgångsreumatism, eller det som en del kallar amningsreumatism?

– Under det första halvåret eller året efter att kvinnan har fött barn.

Är det viktigt att söka läkare om man har ont i lederna?

– Ja. Numera finns det behandlingar som kan lindra väldigt mycket om det sätts en korrekt diagnos tidigt, så det är viktigt att bli ordentligt undersökt av en specialist. Problemet är att när en kvinna som har fött barn får ont är det många som säger ”Det är normalt, det är inte så konstigt att du har ont”. Men om man har värk som sitter i mer än 1-2 veckor, eller om man har så ont att man inte kan sköta sina dagliga sysslor med barnet, på arbetet eller i hushållet, ska man gå till vårdcentralen och be om remiss till en reumatolog.

Men all ledsmärta efter en förlossning är inte ledgångsreumatism?

– Nej, det är sant. Hormoner mjukar upp lederna och kroppen belastas på ett nytt sätt. Det kan orsaka en oftast övergående smärta kring ledfästen och muskler. Det är helt ofarligt, men om man har mer lång­variga eller uttalade besvär bör man ändå kontakta läkare för att utesluta ledgångsreumatism.

Hur behandlas ledgångsreumatism?

– Patienten får noggrann information och råd om hur man kan träna och vara igång trots sina ledsmärtor. I många fall krävs också läkemedelsbehandling under kortare eller längre tid. Läkemedlet dämpar inflammationen i lederna och tar därmed bort värk och stelhet. Samtidigt minskar risken för att inflammationen ska förstöra lederna i framtiden.

Hur länge brukar man vara sjuk om man drabbas av ledgångsreumatism efter att ha fött barn?

– Många har en god prognos, så det kan bli lindrigt och kortvarigt. Men ibland får kvinnan leva med ledgångsreumatismen under resten av livet. Om en drabbad kvinna frågar mig om symtomen kan försvinna för alltid måste jag svara att jag inte vet, även om de flesta numera lever ett helt symtomfritt och normalt liv. Men det är först vid en ordentlig undersökning som man kan se om det rör sig om begynnande ledgångsreumatism eller mer beskedliga ledbesvär som går över av sig själva.

Ledgångsreumatism börjar ofta i händer och fötter

  • Ledgångsreumatism är en inflammatorisk sjukdom som gör lederna stela. Den börjar oftast i de små lederna i ­händerna och fötterna.
  • Hur dåligt man mår varierar från person till person, men ofta får man perioder när man mår bättre och ­perioder när man mår sämre. Ibland har man en aktiv sjukdomsperiod under några år innan sjukdomen stannar upp. Hos andra är sjukdomen ständigt aktiv och förvärras med åren.
  • Besvären kan bli värre när man anstränger sig, belastar lederna och när det är kallt eller varmt. Inflammationen gör att man blir trött och kan känna sig sjuk.
  • Mellan 50 000 och 60 000 personer i Sverige har ledgångsreumatism. Varje år drabbas omkring 2 000 nya personer, tre gånger så många kvinnor som män.

Källa: Läkaren Ingemar Petersson och 1177.se