Artisten Adam Tensta väntar sitt första barn i maj och är krönikör i tidningen Vi Föräldrar.

Jag var på turné i södra Afrika och ­befann mig i Zimbabwes huvudstad Harare när Jenny ringde på FaceTime. Jag svarade med video för jag ville se henne. Det var lördag morgon i Sverige.

– Hör någon mig nu? frågade hon.

– Ja, alla, sa jag.

– Kan du gå någonstans där bara du hör?

Jag gick ifrån köket mot vardags­rummet som var tomt på folk. Jag började ana vart samtalet var på väg. Innan jag åkte hade hon sagt att om mensen inte kom skulle hon vänta med att ta ett test tills jag kom hem om tre veckor. För hon ville att vi skulle få vara med båda två.

– Jag klarade inte att hålla mig. Jag köpte ett test igår och nu tog jag det!

– Vad säger testet då?!

– Jag är ­gravid.

– Jag hörde inte vad du sa.

– Jag är gravid.

Två veckor tidigare hade vi bestämt oss för att sluta skydda oss, trots att vi bara hade träffats i ett par månader. Nästan två hela månader faktiskt. Det ­kändes bra, det kändes jävligt bra, det ­kändes som att vi var redo.

Jag visste från början, jag var stensäker på att Jenny skulle bli gravid efter ­första försöket, men varje gång jag sa det till henne, fick jag ett långt tal till svar. Om hur många måste försöka väldigt länge innan det händer och om alla metoder man kan ta till om det inte går ändå. Jenny har, förutom att oroa sig ganska mycket, nämligen skrivit mycket om alternativa sätt att få barn nu och i framtiden. Hon ville inte att jag skulle förvänta mig att det skulle hända direkt och jag hade såklart ingen aning om hur det låg till i verkligheten.

Efter att vi hade lagt på gick jag runt där på gården i Harare i någon sorts mental dimma, det hände liksom något med mig. För tio år sedan hade jag inte velat ha barn, men jag har sedan ett par år tillbaka känt mig redo att axla papparollen och längtat efter dagen det kunde bli verklighet. Jag har alltid sett mig själv som bärare av rätt bra pappamaterial; progressiva värderingar, otaliga upplevelser av hur livet kan te sig, felsteg och också saker som jag har gjort helt rätt från början till slut. Jag har känt mig redo för ansvaret.

Men nu kändes det som att jag hade tusen verkliga frågor och inga svar. Hur byter man blöja?! Jag har aldrig gjort det. 

Vilken typ av pappa kommer jag att bli? Jag känner tusen olika versioner av mig själv. Många av dem vill jag inte att vårt barn ska få träffa. En version som är ­egoistisk, en som är introvert och svår att kommunicera med, en som inte är speciellt benägen att kompromissa; listan kan göras lång. Hur blir jag den bästa versionen av mig innan vårt barn anländer?

Jag kan ibland se världen ur ett pessimistiskt perspektiv, det vill jag sluta med. Jag vill att vårt hushåll ska vara jämställt och normkritiskt, men jag vill också förbereda vårt barn på att resten av världen kanske inte ser ut just så. Hur gör man det? Hur sätter man på barnet kläder utan att skada det?

Medan jag stod i gräset i trädgården i Harare, bombarderade min hjärna mig med nästan alla kända ­känslor samtidigt. Känslor av lycka varvat med känslor av en släng bitterhet. Jag ­kände mig glad men snuvad på upplevelsen att se Clearblue-testet med egna ögon, som jag alltid hade föreställt mig att jag skulle, att man gjorde det tillsammans liksom. Samtidigt förstod jag att Jenny inte hade orkat vänta i två veckor till med att ge mig beskedet. Jag vet inte riktigt hur länge jag hade stått där i gräset, tiden ­försvann ifrån mig …

Jag skulle bli pappa. Äntligen kunde mina systrar sluta tjata om att jag borde få barn. Jag hade stått stilla så länge att ­myrorna som krupit in i mina skor, hade börjat bitas något förbannat.

Adam Tensta

Publicerades i Vi Föräldrar nr 2/2016. 

Läs också:
Adam Tensta: Inget som är fucked upp i Sverige är ditt fel, min bebis
Adam Tensta är ny krönikör i tidningen Vi Föräldrar