Adam Tensta är Vi Föräldrars krönikör. Du kan läsa hans texter i varje nummer av tidningen Vi Föräldrar.

Jag är uppväxt tillsammans med min bror och min ensamstående mamma. Många av mina vänner är uppväxta under liknande förhållanden. Det var inte konstigt eller avvikande på något sätt. Jag tänkte inte på det speciellt ofta, det hände väl emellanåt, när jag hängde med en vän som hade båda sina föräldrar hemma. De gångerna fick mig att tänka på hur allt hade sett ut om saker var lite ­annorlunda.

Jag kom att tänka på det igen nu när jag var ensam med Valma i två dygn.

Jenny var i Göteborg, hos en kompis som precis hade fött barn. Till en början var hon tveksam till att åka, hon har till skillnad från mig, som har varit borta ett par nätter på jobb, inte sovit utan Valma ­sedan hon ­föddes. Till slut bestämde hon sig för att åka. Fyra och en halv månad har gått snabbt, men det är lätt att glömma sin egentid, lätt att glömma hur det känns att faktiskt kunna sova ut en hel natt, på riktigt. Nu var det Jennys tur, och min tur att vara solo med Valma.

Fixa ersättning till Valma, fixa frukost till mig, klä på Valma, kolla vilket väder det skulle bli så att Valma inte fryser i sin vagn, se till att extra ombyte, blöjor, blöjpåsar, våtservetter och ersättning finns i skötväskan, planera dagen så att jag kan tajma aktivitet med matning av Valma, byta blöja på Valma, få Valma att somna. Allt det som vi vanligtvis brukar dela, hade jag nu 100 procent ansvar över. Jag måste säga att var en mäktig känsla. Jag har nog aldrig känt mig så vuxen som under de två dagarna.

Samtidigt var det en erfarenhet som gjorde mig ödmjuk inför faktumet att ensamstående föräldrar går igenom samma sak varje dag; jag tänkte på min egen mamma och alla andra mammor och pappor som gått igenom det. Ingen av dem har haft möjligheten att välja ”att spendera ensamtid med sitt barn”, det står klart att jag bara är en turist på besök i sammanhanget. Jag känner egentligen inte till hur man knäcker koden, hur man helt ensam får allt att gå runt, allt att räcka till. Det är fortfarande ett mysterium för mig hur min mamma fick det att fungera. Två söner med fyra års mellanrum plus jobb (ibland fler än ett) plus tid att vara närvarande. Lägg där till att jag inte kunde gå på dagis på grund av sjukdom.

Jag tänker på det medan jag skriver, jag ser det framför mig, men jag kan fort­farande inte fatta hur hon fick tiden att räcka till, hur hon lyckades, med de förutsättningarna.

Jag tror att ordet osjälvisk är det ord som närmast kan beskriva hur min mamma är. Jag vill vara precis samma sorts osjälvisk för min familj, för Valma, för Jenny. Jag vill ha lyxen att spendera all tid mer er, att vara här, jag vill aldrig att min närvaro ska fattas er, som andra har fattats mig. Jag vill inte ta en minut för givet.

Tiden tillsammans är allt vi har.