26 sluta med blöja-tips

Sommar, sol och semestertider – som gjort för att sluta med blöja. Här är våra bästa tips!

Så det är dags att sluta med blöja. Det kan vara en utmaning att veta exakt när och hur. Här är våra 26 bästa tips när det är dags för ditt barn att sluta använda blöja.

26 tips inför potträningen – när det är dags att sluta med blöja

 1. En egen potta på toaletten kan göra barnet nyfiket och är en bra start på den blöjfria åldern.
 2. Låt barnet följa med ibland när du går på toaletten – han eller hon vill kanske göra likadant som du. Kompisar i förskolan kan också bli förebilder.
 3. Börja med att ta bort blöjan på dagen när ni är hemma – då blir små olyckor helt odramatiska och man har nära till ombyte. När det funkar utan blöja på dagen brukar det snart lösa sig även på natten. I sommar kan barnet också få gå naket, kanske passar det speciellt bra i trädgården.
 4. En del föräldrar låter barnet ha en tygblöja eller en blöja med mindre uppsugningsförmåga under en övergångsperiod, då känner barnet om det blir blött.
 5. Låt barnet provsitta utan blöja på pottan eller toaletten. Har man tur kommer det något. Kanske vill barnet ha en leksak att pyssla med eller en bok att titta i.
 6. Tänk på att potträning ska vara kul och spännande. Lär barnet att lyssna efter kisset när det sitter på pottan, gör kissljud tillsammans och läs kanske en bok och kiss och bajs.
 7. Sätt barnet på pottan när det har sovit och efter dagens måltider, ofta kommer något då.
 8. Ett litet barn behöver mammas eller pappas trygga händer om sig, lämna inte barnet ensamt på pottan.
 9. Se till att barnet går på pottan innan ni går ut. Om det inte kommer något är det okej.
 10. Vänj barnet vid att kissa på andra platser än hemma, håll koll på var närmaste toa finns när ni ska ut och ha alltid ombyte med.
 11. När du byter blöja, fråga om barnet har kissat eller bajsat så att det blir uppmärksamt på om något har hänt.
 12. Påminn barnet om att det kan kissa i pottan också och att pottan gärna ”vill ha kisset”.
 13. Försök läsa av ditt barn, kanske stannar det upp i en rörelse när det behöver gå på toa, skruvar på sig, ger ifrån sig ett visst ljud.

  Barn som sitter på pottan

  Foto: Getty Images/iStockphoto

  Det kan vara en bra idé att vänta med att spola ner innehållet i pottan om det upplevs som obehagligt för barnet.

 14. Ser du ett mönster, att barnet brukar bajsa vid en viss tidpunkt, sätt barnet på pottan en stund då.
 15. Kommer inget kan man säga ”Vad bra att du försökte”, annars kan man benämna vad som just hände: ”Titta, du kissade, vad skönt!”
 16. Visa inte att du tycker att bajset luktar illa eller att du tycker det är äckligt – pottan ska ju bli förknippad med något positivt.
 17. Tycker barnet det är obehagligt när du spolar ner det som kom i pottan i toaletten, vänta med att spola tills barnet inte ser.
 18. En del barn vill gärna ha blöja när de bajsar, fast de klarar att kissa på toa. Kanske undrar barnet vart bajset tar vägen, det försvinner ju bara, och det kan kännas läskigt. Gör ingen stor affär av det.
 19. När du vet att barnet klarar av att reglera bajset och bara behöver lite extra stöd kan man försöka förhandla. Kom överens om en liten belöning om bajset hamnar i toaletten och inte i blöjan.
 20. Att bli fri från blöja brukar inte ta lång tid om barnet är moget. Får man hålla på länge och försöka är barnet kanske inte moget för just det än.
 21. Tänk på att barnets kläder ska vara enkla att ta av, och att en jeansknapp kan vara svår att lirka med när man har bråttom, bråttom.
 22. Olyckor händer. Ta lätt på dem så att barnet inte känner att bara för att det pottränar får det inte kissa eller bajsa längre.
 23. Ha tålamod. Även om barnet verkar torrt kan det i vissa situationer hända olyckor. Barnet kan glömma bort sig under lek eller på utflykt.
 24. Ta det lugnt, jämför inte med andra barn.
 25. En del föräldrar uppmuntrar genom att till exempel köpa underkläder med något roligt mönster som barnet själv får välja. Det kan vara roligt att byta blöjan mot ”riktiga” underkläder.
 26. Blir du irriterad, känner att du inte kan hantera situationen eller att den spårar ur, vänd dig till bvc och be om hjälp. Annars kan det bli en maktkamp av potträningen.

Potträna i sommar! 

Har ditt barn börjat intressera sig för vad det är som kommer i blöjan? Då kan det vara läge att skaffa en potta och låta din lilla småtting springa med rumpan bar i sommar.

– Visa pottan, tala om att man kan kissa och bajsa i den. Visa att du som förälder går på toa och spolar ner det som kommer. Är barnet inte intresserat så avbryt försöket och vänta ett tag innan du försöker igen. Pott-träning är något man gör tillsammans med sitt barn, något som ska kännas roligt. Man får leka, skoja och uppmuntra, säger ­Anna-Lena Hellström, uroterapeut på Drottning Silvias barnsjukhus.

Börja lite hemma

– Man kan träna blöjfrihet hemma, så att barnet känner att det kommer kiss i underbyxorna och blir medvetet om att ”nu hände det något”, och ha en blöja på när man går ut.

Ett tecken på att barnet börjar bli moget att gå på pottan eller toaletten är att blöjan är torr längre perioder. Att bli blöjfri handlar om både träning och mognad.

– Har inget hänt vid 2,5 år kan man börja jobba på blöjfrihet genom att uppmuntra barnet till att kissa på ett viljestyrt sätt. Att använda blöjan som toalett långt upp i åldrarna kan skapa en vana som blir svår att bryta. Tjata inte, men var lite envis med att barnet ska sitta på pottan då och då. Säg att ”jag vill att du försöker, kommer det inget så gör det inget, men sitt en stund eftersom det kan ta en stund innan kisset eller bajset kommer”, säger Anna-Lena Hellström.

Har barnet anlag för urinvägsinfektioner kan det vara värt att lägga lite extra krut på potträning.

– I en blöja småskvätter barnet. Då kan det bli urin kvar i blåsan där det kan växa bakterier. På toalett eller potta kissar barnet klart.

Forskning visar att oavsett hur tidigt man börjar med potträningen blir barnet ändå inte helt torrt förrän tidigast mellan 2 och 3 års ålder. Det är först då som barnet på egen hand klarar att gå på toaletten när det är dags. Men även då får man vara beredd på en och annan olycka ett bra tag framöver. Dessutom kan det hända att barnet periodvis inte har tid eller lust att lägga energi på att kissa. Kanske är det mer spännande att lära sig klättra eller gunga just då. 

Bebisar går att potträna

En del börjar potträna tidigt, det vill säga så snart bebisen kan sitta stadigt. Det går alltså att träna förmågan att kontrollera blåsa och tarm även hos spädbarn. Om man själv, och barnet, vill. Detta ska dock inte förväxlas med vanlig potträning.

– Även en bebis går att potträna. Det handlar om kommunikation mellan barn och förälder. Och om vad man väljer att genom lek träna med sitt barn. Under sina första levnadsår lär sig ju barnet väldigt mycket. I andra kulturer använder man ju inte blöjor över huvud taget, till exempel i Vietnam och vissa delar av Afrika. En studie från Vietnam visar att barnen vid 9 månaders ålder är mycket medvetna om att de ska kissa i pottan och att de lyckas fler gånger än de kissar på sig. De gånger barnen kissar på sig är det oftast när föräldern har glömt att påminna.

– Utan blöja på barnet blir föräldern uppmärksam på barnets signaler, hur barnet ser ut eller vad det gör innan det kissar eller bajsar. Som att stanna upp i en rörelse.

– Ett litet barn kan lära sig hålla igen en stund tills det får hjälp med potta och kläder. Men det kan inte tala om att det behöver gå på toa, förflytta sig dit eller klä av och på sig själv än. Ett stort engagemang krävs från föräldrarna och andra som tar hand om barnet. Först i 2–3-årsåldern kan barnet börja klara av hela proceduren på egen hand.

Lär barnet sig att kontrollera tarm eller blåsa först?

– Barnen bajsar mer sällan än de kissar. Det är lättare att se för en förälder när det är dags. Tarmen brukar därför vara det som man först får kontroll över, säger Anna-Lena Hellström.

De flesta barn, cirka 80 procent, behöver ingen blöja på dagarna vid 3,5–4 års ålder. Torra på natten är de flesta barn vid 5 års ålder, enligt en studie från 2005.

Källa: Anna-Lena Hellström, ­professor i omvårdnad samt föräldratips på chatforumen­ viforaldrar.se, familjeliv.se och amelia.se.