Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

25 bästa apparna för små barn

Bra appar för små barn – hur hittar man det? Här, faktiskt! Vi har med hjälp av Pappasappar.se samlat de 25 bästa barnapparna. 

De bästa apparna för ditt barn samlade på ett ställe!
De bästa apparna för ditt barn samlade på ett ställe! Foto: Getty Images

Detta är en artikel från Vi Föräldrar

Hoppa direkt till apparna

Daniel Wieselberg och barnen Lukas, Leo  och Julia.
Daniel Wieselberg och barnen Lukas, Leo  och Julia.

Vi Föräldrars recensent Daniel Wieselberg driver Pappasappar.se (en opartisk och oberoende sajt som recenserar appar för barn).

Hur gör du när du recenserar appar?

– Först plockar jag bort appar med reklam och köp inuti. Sedan testar jag appar ihop med mina barn, vilket lär mig mycket om hur apparna fungerar. Jag får också testhjälp av andra föräldrar med yngre barn. En app får gärna lära barnen något, utan att det märks. Den ska ha lång livslängd och ett meningsfullt innehåll.

"En app får gärna lära barnen något, utan att det märks"

Det är inte många appar som får betyget 5 av 5. Varför?

– Det beror på att företagen skapar färre appar och det släpps färre appar av hög kvalitet. Enligt apptillverkarna beror det på att föräldrar vill ha gratisappar. Men man får då tänka på att gratisapparna har ett annat pris; de innehåller ofta köpuppmaningar, insamling av data, konstanta belöningar eller annonser. Jag tipsar bara om appar som är barnvänliga – och de brukar kosta en liten slant.

Här är de 25 appar för små barn som har fått högst betyg av Pappasappar.se – självklart utan reklam eller köp inuti appen!

Läs också: 

Är det dåligt för barn att kolla på mobilen?

– barnpsykologen svarar

1. Pekbok för de yngsta barnen

Småbarnsljud 123

Genial i sin enkelhet.
Genial i sin enkelhet.

En intuitiv och lättanvänd app som vänder sig till de allra yngsta. Det enda man behöver kunna är att trycka på skärmen.

De 360 bilderna är uppdelade i sex kategorier med tolv illustrerade saker i varje. Kategorierna är bondgårdsdjur, vilda djur, musikinstrument, fordon, hemmet och natur/platser. Varje bild ackompanjeras av en svensk röst som berättar vad man ser, samt dess läte. Man får även se namnet på det som bilden föreställer. 

Betyg: 5/5

Ålder: 0– 2 år

Enheter: iPad, iPhone, Android

Pris: 19–30 kr

Läs hela recensionen av Småbarnsljud 123 här.

2. Omfattande – men dyr – pekbok

Sound Touch 

Svensk text och svenskt tal, samt många bilder av hög kvalitet, ger denna pekboksapp högsta pott.
Svensk text och svenskt tal, samt många bilder av hög kvalitet, ger denna pekboksapp högsta pott.

I Sound Touch kan barn upptäcka vanliga djur och föremål samt deras läten. Det finns dessutom både svensk text och tal så att man kan se och höra vad det man tittar på heter

Sound Touch är en pekboksapp som påminner lite om apparna Kul för barn och Stora pekboken. Appen är riktigt intuitiv och enkel att använda. Det finns ingen meny och det enda man som barn behöver kunna är att trycka på skärmen. Enklare än så kan det knappast bli.

Längst ner på skärmen kan man växla mellan sex olika kategorier av bilder: tama djur, vilda djur, vildfåglar, fordon, musikinstrument och hushåll. För varje kategori finns tolv illustrationer som leder till olika djur/föremål inom den valda kategorin. Varje illustration leder sedan till en av fyra fotografier. Exempelvis kan man i kategorin tama djur få fyra fotografier av får i sin naturliga miljö. 

Totalt finns det omkring 360 fotografier av hög kvalitet i denna app.

Betyg: 5/5

Ålder: 0–2 år

Pris: 65–249 kr

Enheter: iPad, iPhone, Android

Obs att uppföljaren Sound Touch 2 bara fick betyg 3 av Pappasappar.

Läs hela recensionen av Sound Touch här.

3. En introduktion till ljud och musik 

Sago Mini Sound Box

Fin app som passar bra för de allra yngsta.
Fin app som passar bra för de allra yngsta.

Det här är en app på temat ”tryck så händer det något på skärmen”. Det finns många sådana appar för de minsta barnen men det som skiljer ut den här är att den också tar vara på små barns intresse för ljud och toner. Dessutom är den snyggt animerad och innehåller en del roliga extraeffekter som det dröjer ett tag innan man upptäcker.

Från startskärmen väljer man mellan nio bilder som representerar olika typer av ljud, bland andra bondgårdsdjur, hundskall, xylofon, trummor och biltutor. När man valt bild kommer man till en helt tom skärm och när man trycker på den faller en färgglad boll sakta ner på skärmen och låter när den når botten. Beroende på var man trycker låter det lite olika. När bollarna studsar mot varandra låter de igen och genom att vicka på skärmen kan man få bollarna att stöta ihop och skapa nya ljud. 

Det går att trycka med flera fingrar samtidigt, då blir bollarna mönstrade. Om man trycker länge på en boll spricker den och ett litet djur hoppar ut. 

Sammantaget är det här en enkel men spännande app där man kan använda hela handen för att få fram ljud och bilder. 

Betyg: 4/5

Ålder: 0–2 år

Enheter: iPhone, iPad, Android, Windows

Pris: 30–40 kr

Läs hela recensionen av Sago Mini Sound Box här.

4. Bilderboksklassiker som interaktiv bokapp

Knacka på! 

En bok - och en app - som man kan återkomma till många gånger!
En bok - och en app - som man kan återkomma till många gånger!

Knacka på! av Anna-Clara Tidholm är en av Sveriges mest sålda barnböcker genom tiderna, och det här är verkligen en bok som gör sig perfekt som app. 

Historien är enkel, vi kommer till ett litet hus och knackar på dörren, sedan går man genom rum efter rum och möter lilla Kalle, familjen Kanin, aporna, Lilla gubben och andra figurer, för att till slut komma ut igen och då har det hunnit bli natt.

Ambitionen har varit att göra en app som passar för riktigt små barn och utvecklarna har lyckats bra med det. För så små barn som 1-2 åringar behövs inte så mycket extra effekter. 

Några få saker är animerade på varje bilduppslag: aporna gungar i trädet, kaninernas tvättmaskin snurrar och nallarna rör på tandborstarna. Men det är ingenting som är möjligt att sätta igång själv genom skärmtryckningar utan animationerna sätter igång när man fått upp bildsidan. Det enda som är riktigt interaktivt är dörrarna, som öppnas till nästa rum när man knackat tre gånger på dem. När man knackar hörs det också ett knackande ljud.

Den som vill ha tal på nordsamiska, sydsamiska eller lulesamiska kan ladda ner en separat app.

Betyg: 4/5

Ålder: 0–2 år

Enheter: iPhone, iPad

Pris: 30 kr

Läs hela recensionen av Knacka på! här.

5. Överraskas av spännande djur  

Skaka trädet

En lagom utmanande app för de yngsta appanvändarna.
En lagom utmanande app för de yngsta appanvändarna.

Vad är det för djur som bor i trädet egentligen, och vad har de för sig? 

Skaka trädet är som en välgjord interaktiv pekbok med fina tydliga illustrationer och lättförståelig användning. Genom att trycka eller peka på skärmen skakar man trädet, och efter några skakningar kommer ett av 15 olika djur fram. Giraffer, igelkottar, kängurur och många andra spännande djur finns att upptäcka. Djuren är fina och roliga, med trivsamma ljudeffekter.

Det finns inga menyer eller val att göra och appen kräver ingen utvecklad finmotorik. Den är också fri från stressande och svåra moment. Att det inte finns så många möjliga händelseförlopp passar de minsta barnen fint. Upprepning och viss förutsägbarhet skapar en trygg, lagom utmanande app. Den har god chans att bli en favorit som hänger med länge.

Även större barn kan uppskatta de roliga inslagen, men tröttnar nog ganska snabbt. 

Betyg: 4/5

Ålder: 1–2 år

Enheter: iPhone och iPad

Pris: 20 kr

Läs hela recensionen av Skaka trädet här.

6. Kör tåg och lär om produktionsprocesser 

Lilla Räven Tåg

Kör tåget från station till station i en fint illustrerad app.
Kör tåget från station till station i en fint illustrerad app.

Det här är en fint illustrerad app för de yngsta där man får köra ett tåg genom olika landskap och samtidigt lära sig om produktionsprocesser. 

I tågspelet färdas man från station till station. Genom en enkel fingertryckning hämtar man upp ull, grönsaker och frukt på bondgården, lastar av i fabriken för att sedan köra de färdiga varorna vidare till marknaden.

Appen har ett stort innehåll men kan ändå bli lite repetitiv efter ett tag.

Betyg: 4/5

Ålder: 1–3 år

Enheter: iPhone och iPad

Pris: 25–30 kr

Läs hela recensionen av Lilla Räven Tåg här.

7. Hitta musikanter och skapa musik 

BandDings

I denna barnvänliga app kan även de allra yngsta skapa musik.
I denna barnvänliga app kan även de allra yngsta skapa musik.

Inspirerad av Grimm-sagan Stadsmusikanterna från Bremen får man i BandDings följa med på en musikalisk upptäcktsfärd. Det handlar om att leta upp musikanter och lyssna när de tillsammans skapar medryckande musik.

BandDings är en musikapp som i huvudsak riktar sig till de yngsta barnen och fokus är på barnets nyfikenhet att utforska och skapa musik. Huvudpersonen är valrossen Rose som är ute och letar efter nya medlemmar till sitt band. Dessa medlemmar, som i praktiken är olika djur, gömmer sig i fina illustrerade miljöer. 

Hittar man en bandmedlem drar man hen till Rose och då spelar de tillsammans upp en melodi. Varje bandmedlem har sitt eget sätt att skapa musik. När fem bandmedlemmar är hittade når man scenen där bandet spelar sin melodi tillsammans. Här finns möjlighet att ändra hastigheten på melodin, skjuta ut konfetti, slå på/av strålkastare och lyssna på varje musikant enskilt. 

Musiken är medryckande och det är svårt att inte tralla med. Det finns tre olika miljöer att leta efter bandmedlemmar. Totalt finns det 25 bandmedlemmar och 175 melodier. Även om man går till samma miljö flera gånger blir det inte repetitivt.

Appen är söt och väldigt barnvänlig. Det finns ingen poängräkning eller möjlighet att göra fel. Men även om de yngsta kan använda appen själva är det nog ännu roligare om man är flera barn som samsas om den, eller om man som vuxen är med.

Betyg: 4/5

Ålder: 1–3 år

Enheter: iPhone, iPad, Android

Pris: 30–34 kr

Läs hela recensionen av BandDings här.

8. Skapa en egen babblare och lek 

Babblarna&me

En app för alla Babblarna-fans där ute!
En app för alla Babblarna-fans där ute! Foto: mage 19L

Denna Babblar-app går dels ut på att man kan skapa en eller flera egna babblare, dels på att man tillsammans med sin figur kan leka med de andra babblarna i sex olika aktiviteter: kasta boll med Doddo, trolla med Diddi, åka berg-och-dalbana med Bobbo, leka tittut med Dadda, hoppa i soffan med Babba och rida med Bibbi. 

Genom att trycka i bilden får man olika saker att hända. Det finns inga särskilda utmaningar och det går inte att göra fel.

När man startar spelet finns det en babblare som representerar en själv. I den rosa fixarboden kan man välja färg och form på sin babblare genom att trycka på olika delar, och även välja valfri bild från enheten, så att den nya babblaren får ens eget ansikte. I nästa steg får man välja olika accessoarer för att göra babblaren än mer unik.

Läs också: Hur mycket skärmtid är lagom? Barnpsykologen svarar

Det går att göra så många figurer man vill vilket innebär att man kan ha en för varje barn som använder appen. Alternativt kan man lägga in ansikten på släkt och vänner.

För att spela in ljud går man in i det gröna studiohuset. Man spelar in tre separata ljud för varje babblarkompis, som sedan spelas upp när man gör aktiviteten tillsammans. 

Babblarna&me är en fin och tydlig app för de yngsta. Många barn i den här åldern känner redan till Babblarna och uppskattar säker en app där man kan interagera med figurerna.

Betyg: 4/5

Ålder: 1–3 år

Enheter: iPhone, iPad, Android

Pris: 30 kr

Läs hela recensionen av Babblarna&me här.

9. Designa hattar till djur

Sago Mini Hat Maker

Enkelheten gör att denna kreativa app får högt betyg.
Enkelheten gör att denna kreativa app får högt betyg.

I Sago Mini Hat Maker är man en modist/hattmakare och kunderna strömmar till. Till hjälp har man 15 modeller att välja på, en sax, mönster att stansa ut, dekaler och färger. När hatten är klar kan man välja att antingen låta fotografera kunden eller se om hatten passar en själv genom att använda kameran och ta en bild, och sedan gå till kassan och betala. 

Sago Mini Hat Maker är ett spel som ger yngre barn möjlighet att vara kreativa och pröva utklädningslek. Det finns inte lika många möjligheter som i exempelvis Toca Tailor, men det som förloras i utbud vinner Sago Mini Hat Maker i enkelhet. Appen är enkel att komma igång med och det går inte att göra fel.Den är lättförståelig med tydliga och lättmanövrerade verktyg.

Klipper man bort för mycket av en hatt får man automatiskt en ny att utgå ifrån.
 

Betyg: 4/5 

Ålder: 2–6 år

Enheter: iPad, iPhone, Android

Pris: 40 kr

Läs hela recensionen av Sago Mini Hat Maker här. 

10. Lek fritt i digitalt dockskåp och spela in film 

Toca Life City

Inga regler i denna intuitiva dockskåpsapp.
Inga regler i denna intuitiva dockskåpsapp.

Toca Life City är en dockskåpsapp där man får leka fritt med olika karaktärer i stadsmiljö. Här finns bland annat en frisörsalong där man kan byta frisyr och färga håret på karaktärerna. Lek och tal går att spara som film. 

Precis som i tidigare Toca Life-appar är detta en intuitiv app vars uttalade målsättning är att ”barnet bestämmer”. Därför finns det inga regler eller färdigdesignade minispel. Man får helt enkelt leka fritt och alla karaktärer är  varierade och fantasirika. De är dessutom könsneutrala och har olika åldrar och hudfärger. 

Miljöerna innehåller många detaljer. Man kan exempelvis slå in och öppna paket, öppna och läsa böcker, tända/släcka lampor och färga hår med ketchup.

Allt som allt är Toca Life City en riktigt bra app.  

Betyg: 5/5

Ålder: 2–8 år

Enheter: iPad, iPhone, Android, Windows

Pris: 30–40 kr

Läs hela recensionen av Toca Life City här.

11. Roligt att forma svenska bokstäver och siffror

Letter School 

Att lära sig i vilken riktning man skriver en bokstav (uppifrån och ner!) blir roligt med hjälp av denna app.
Att lära sig i vilken riktning man skriver en bokstav (uppifrån och ner!) blir roligt med hjälp av denna app.

I Letter School övar man på att forma (svenska) bokstäver och siffror. Det som gör appen så bra är utformningen av animationerna och belöningssystemet, som gör det lekfullt och roligt att lära. Den har också ett så pass intuitivt upplägg att även väldigt små barn kan ha behållning av den. 

När man väljer en bokstav får man till att börja med höra bokstavens namn, ljud och ett ord som börjar på bokstaven. 

Att forma bokstäverna sker i flera olika steg. Det händer inget om man misslyckas utan det är bara att försöka igen. Om man misslyckas några gånger kommer får man lite ledtrådar. Det är ett väldigt bra upplägg för att behålla intresset även för de som har lite svårt att forma bokstäverna. När man har lyckats skriva rätt animeras bokstaven – det kan till exempel hända att en gräsklippare eller ett tåg kommer körande längs bokstaven. Att man dessutom får en översvallande belöning med stjärnor, applåder och fyrverkerier ger extra spelglädje och gör att barnet känner att det lyckas. 

Betyg: 5/5

Ålder: 2–7 år (eller äldre, det beror på var barnet befinner sig i sin skrivutveckling)

Enheter: iPhone, iPad, Android

Pris: 75 kr

Här kan du läsa hela recensionen av Letter School.

12. Ett digitalt dockhus

My PlayHome  

Dockskåpsapp där två kan spela med varandra från varsin enhet och som funkar även i flygplansläge – perfekt på resan!
Dockskåpsapp där två kan spela med varandra från varsin enhet och som funkar även i flygplansläge – perfekt på resan!

My PlayHome är ett digitalt dockhus där barnet självt bestämmer hur familjen ska vara utformad: mamma och pappa eller pappa och pappa. Också etnicitet och åldrar går att välja fritt. 

Det finns två hus i appen och allting går att “använda”: I köket kan man öppna köksluckor och plocka fram porslin. Man kan dra för gardinerna för att få mer mörkt i rummet. Det går att sätta på tandkräm på tandborstarna i badrummet och borsta tänderna. 

Det finns inga förutbestämda regler eller utmaningar, utan det är helt upp till det barn som leker att tänka ut vad som ska hända. I varje rum ”drar” man bara in en eller flera av karaktärerna och sedan leker man med dem som man vill. 

Två barn kan spela tillsammans från varsin enhet (kräver iOS 8 eller senare). Har man en iPad 4, iPhone 5 eller senare krävs varken wifi eller Internetuppkoppling. Det fungerar alltså bra att spela i en bil eller i ett flygplan.

Betyg: 5/5

Ålder: 2–6 år

Enheter: iPad, iPhone, Android, Windows

Pris: 19–40 kr 

Läs hela recensionen av My PlayHome här.

13. Ge sprutor, dropp och syrgas

My PlayHome Hospital 

Fin och verklighetstrogen dockskåpsapp i sjukhusmiljö.
Fin och verklighetstrogen dockskåpsapp i sjukhusmiljö.

My PlayHome Hospital är en digital dockskåpsapp i sjukhusmiljö där man själv bestämmer vad som ska hända med de 26 karaktärerna: Lek fritt i undersökningsrum, väntrum och sjukhussängar, ge sprutor, dropp eller syrgas, röntga och ta hand om brutna ben.

Det här är den fjärde appen i My PlayHome-serien och den går, som de övriga apparna i serien, att använda helt fristående. Precis som tidigare är det en genomtänkt app med många detaljer. Alla väggklockor visar rätt tid. Blod och dropp tar slut efter en stunds användning, då får man fylla på. När man ger en patient en spruta ser man hur sprutan töms. Skrivaren skriver ut papper. 

Både grafik och ljudeffekter är välgjorda och variationsmöjligheterna är i det närmaste oändliga.

Betyg: 5/5

Ålder: 3–6 år

Enheter: iPad, iPhone, Android

Pris: 30–40 kr

Läs hela recensionen av MyPlayHome Hospital här. 

14. Ta hand om en sköldpaddsunge

Dr. Panda & Totos Trädkoja

Ta hand om Toto på bästa sätt i detta välgjorda spel.
Ta hand om Toto på bästa sätt i detta välgjorda spel.

Dr Panda & Totos Trädkoja är ett välgjort, innehållsrikt och färgglatt spel som går ut på att ta hand om en liten sköldpaddsunge i fyra olika miljöer. 

Appen börjar med att ett ägg kläcks och en liten sköldpaddsunge kryper fram. Sedan går spelet ut på att barnet ska ta hand om denna unge på bästa sätt i fyra olika miljöer. 

Man kan välja mellan att vara i sovrummet, i matrummet, på lekplatsen eller på badplatsen. Under spelets gång kommer förslag på aktiviteter – som att Toto vill bada eller sova –  upp som tankebubblor. Det finns inget krav på att följa förslagen och Toto blir lika glad för bananer även om förslaget egentligen var glass, men om spelaren fortsätter att ignorera Totos önskningar mår den lilla sköldpaddsungen till slut inte riktigt bra. 

Betyg: 5/5

Ålder: 3–6 år

Enheter: iPad, iPhone, Android

Pris: 36–40 kr

Läs hela recensionen av Dr. Panda & Totos Trädkoja här. 

15. Ursnygg och rolig pedagogisk app

Bugs & Buttons

Ett pedagogiskt spel när det är som bäst: kreativt, snyggt och underhållande.
Ett pedagogiskt spel när det är som bäst: kreativt, snyggt och underhållande.

Det här är en riktigt bra, rolig och snygg app – dessutom med härlig musik. Appen innehåller 18 spel som tränar framförallt finmotorik, siffror, bokstäver och färger. 

Spelen innehåller flera nivåer. Ju mer man klarar desto svårare blir det. Klarar man inte en nivå blir det lättare igen. På så sätt är det lätt att hamna på rätt nivå. 

Är man duktig på att spela kan spelen bli väldigt utmanande, även för äldre barn och till och med för vuxna. De flesta spel i Bugs & Buttons är så bra gjorda att de skulle kunna ha varit separata appar. 

Spelen är väldigt intuitiva. Trots detta har utvecklaren lagt till en visuell instruktion innan varje spel, så att man kan se hur spelet är tänkt att fungera. 

Observera att Android-appen än så länge inte har tal på svenska.

Betyg: 5/5

Ålder: 3–6 år

Enheter: iPad, iPhone, Android, Windows

Pris: 27–35 kr

Läs hela recensionen av Bugs & Buttons här. 

16. Lek i labbet, skapa grundämnen och fyll ditt periodiska system

Toca Lab: Elements 

En app som kan spelas på många olika nivåer beroende på barnets ålder.
En app som kan spelas på många olika nivåer beroende på barnets ålder.

Naturvetenskapliga appar för små barn finns det inte så gott om. I Toca Lab Elements gäller det att samla ihop alla grundämnen i det periodiska systemet. För att lyckas med det krävs olika åtgärder i labbet, som att använda Bunsenbrännare, oscilloskop, centrifug och kylmedel. Det går även att hälla på olika vätskor i en e-kolv och se om det blir någon reaktion. Varje nytt ämne som upptäcks blir en skojig “blobb” och hamnar i det periodiska systemet. 

För de mindre barnen är det kanske roligast att testa olika reaktioner lite planlöst. För de äldre barnen är det stimulerande att försöka samla ihop hela periodiska systemet. 

En nackdel är att appen inte är helt intuitiv; det kan vara bra att sitta med som vuxen första gången, särskilt med mindre barn. När barnet väl förstått vad appen går ut på blir det lätt att fortsätta på egen hand.

Betyg: 5/5

Ålder: 3–7 år

Enheter: iPad, iPhone, Android

Pris: 36–40 kr

Läs hela recensionen av Toca Lab Elements här.

17. Spela och lär om odling och matematik

Smoothie, Alfons Åberg

Odling och matte i ett – dessutom i en intuitiv app med lång livslängd.
Odling och matte i ett – dessutom i en intuitiv app med lång livslängd.

Samla och odla ingredienser, kombinera dem för att uppfinna och sälja smoothies. Smoothie, Alfons Åberg lär ut både enklare odling och matematik, utan förkunskapskrav. 

Spelet har lång livslängd och är mycket uppskattat av de barn som testat. 

Man kan spara upp till fyra profiler på en och samma enhet. Appen är fri från tal och man behöver inte vara läskunnig.

Betyg: 5/5

Ålder: 3–6 år

Enheter: iPhone, iPad, Android

Pris: 65 kr

Läs hela recensionen av Smoothie, Alfons Åberg här.

18. Klipp, färga och fixa frisyrer 

Toca Hair Salon 3

Enkel, rolig och intuitiv app för den som vill leka frisör.
Enkel, rolig och intuitiv app för den som vill leka frisör.

Skapa frisyrer fritt och kreativt, fixa skägg och mustasch, byt kläder och accessoarer. Toca Boca har tidigare gjort fyra appar i Hair Salon-serien. Denna är en vidareutveckling av framförallt Hair Salon och Hair Salon 2

Den karaktär man väljer har redan någon typ av frisyr och ibland skägg, men det kan ändras med bland annat tillväxtserum, färger, locktänger, plattång, kam, sax och rakhyvel. Det går även att tvätta, skölja och torka håret samt att byta bakgrund, kläder och accessoarer. 

En rolig nyhet är att det nu går att fläta håret i två olika flätstorlekar – en bra funktion som gör fler frisyrer möjliga.

Barn som redan gillar någon av de andra Hair Salon-apparna kommer säkert att uppskatta denna också. För den som ännu inte har någon av de tidigare versionerna rekommenderas denna, eftersom den har flest funktioner. 

Toca Hair Salon 3 är en bra, kreativ och rolig app som erbjuder många timmars spelglädje. Den är enkel och intuitiv att använda även för små barn, och innehåller inte tal eller text.

Betyg: 5/5

Ålder: 3–7 år

Enheter: iPhone, iPad, Android

Pris: 40 kr

Läs hela recensionen av Toca Hair Salon 3 här.

19. Upptäck byggnader, skapa en levande stad och lek fritt

Hoopa City 2

Man börjar med en tom gräsmatta men så fort man byggt något får det liv. Spännande!
Man börjar med en tom gräsmatta men så fort man byggt något får det liv. Spännande!

Hoopa City 2 är en rolig, kreativ och lättanvänd app där man bygger en stad och ser den få liv. Här finns möjlighet att experimentera och upptäcka nya byggnader för att sedan skapa en egen berättelse om vad som händer i staden.

När man startar appen första gången kommer man till en värld som bara består av gräs. Det gäller att fylla världen med till exempel vägar, järnvägar, hus, sjukhus, sjöar, kanaler och lekplatser. Det är kreativt och spännande att försöka hitta nya kombinationer och få fram de mer spektakulära byggena som en flygplats eller ett akutsjukhus.

När man har byggt något får staden liv. Bilar, tåg och båtar kör runt, barn leker på lekplatsen, figurer går runt i staden. Man kan dessutom välja bland olika karaktärer och sedan låta dem utforska byggnaderna i spelet. Om man flyttar en figur till ett hus lyfts taket av och man kan titta in som i ett dockskåp. Många av föremålen kan man flytta på eller trycka på, så att figurerna interagerar med omgivningen. Till exempel kan de gunga på gungorna, gräva i sandlådan, vattna blommor och åka skateboard. På så sätt är Hoopa City 2 även en dockskåpsapp och blir ännu mer spännande att spela. 

Man kan även växla från dag till natt med ett knapptryck. Gatlyktorna tänds och det lyser ur fönstren i husen.

Appen verkar har lång hållbarhet och passar både yngre och lite äldre barn. 

Betyg: 5/5

Ålder: 3–10 år

Enheter: iPhone, iPad, Android

Pris: 40 kr

Läs hela recensionen av Hoopa City 2 här.

20. Bygga tågbana 

Brio World

Kör tåg i 3D-landskap, utför uppdrag och få guldstjärnor.
Kör tåg i 3D-landskap, utför uppdrag och få guldstjärnor.

Trätågbanan har blivit digital i Brio World. Här finns stora möjligheter att enkelt bygga kreativa tågbanor i olika vackra landskap, samt möjlighet att som lokförare köra tågen på banorna.

När man kör sitt tåg har man som lokförare tillgång till en kontrollpanel som ser lite olika ut beroende på vilket lok man kör med. Här kan man styra över tågets hastighet, backa, stanna och tuta. Man kan också växla vy så att man ser tåget ur lokförarens synvinkel. Under tågfärdens gång finns små uppdrag såsom att mata djur, stanna vid stationer, lasta på eller av med hjälp av kran och att ta djur och människor till olika platser.

Tillverkarna har lyckats väldigt bra med denna app, men för att ha som störst glädje av appen behöver man vara minst 4 år.

Betyg: 5/5

Ålder: 4–7 år

Enheter: iPhone, iPad, Android

Pris: 30 kr

Läs hela recensionen av Bygga tågbana här.

21. Kluriga labyrinter med fokus på fysikens lagar

Thinkrolls 2

Fysik och problemlösning är i fokus i denna barnvänliga app.
Fysik och problemlösning är i fokus i denna barnvänliga app.

Thinkrolls 2 uppmuntrar spelaren till kreativt och logiskt tänkande och stimulerar nyfikenheten. Upplägget är liknande som hos föregångaren Thinkrolls. Man kan pröva sig fram för att klara de kluriga labyrinterna och får samtidigt med sig grundläggande kunskaper inom fysik och problemlösning. 

Det finns två olika svårighetslägen med sju olika världar var. Dessa har upp till 118 banor, eller utmaningar/klurigheter, vardera. Totalt finns det 235 banor i appen. När man har klarat en bana låses nästa upp.

Thinkrolls-figurerna rullar som kulor. Spelet går ut på att hjälpa kulorna fram och att ta sig förbi olika hinder på vägen. För att klara det gäller det bland annat att fundera ut hur man bemästrar gravitation, hur man bygger broar för att ta sig över hålor och hur man teleporterar sig. Spelaren får öva på flytkraft och hastighet och hålla koll på elektricitet och vindkraft för att kunna flyga, rulla och studsa till rätt ställe och ta sig till nästa bana.

Det finns totalt 28 olika Thinkrolls att välja på vilka låses upp efter hand. Efter varje bana belönas man med en ny spelfigur, vilket är ett roligt inslag. Det finns däremot inga ledtrådar att ta till hjälp om det skulle uppstå problem så det gäller att fundera ordentligt och att prova sig fram hela tiden.

Appen är barnvänlig och lätt att förstå. Banorna håller ett bra tag, beroende på barnets ålder och spelvana. Appen har ingen tid- eller poängräkning, vilket eliminerar stresspåslag.

Betyg: 5/5

Ålder: 3–9 år

Enheter: iPhone, iPad, Android

Pris: 40 kr

Läs hela recensionen av Thinkrolls 2 här.

22. Spel som lär barn att räkna bråk och addition 

Slice Fractions

Lära sig räkna med bråk och ha kul samtidigt? Ja det går i Slice Fractions.
Lära sig räkna med bråk och ha kul samtidigt? Ja det går i Slice Fractions.

Slice Fractions är ett klurigt plattformsspel som steg för steg lär ut om bråktal utan att den som spelar märker det. 

Huvudpersonen är en mammut och spelet går ut på att hjälpa mammuten att ta sig förbi eldblock som ligger i vägen. Eldblocken neutraliseras av isblock, men isblocket måste vara exakt lika stort som eldblocket. Är det mindre försvinner inte all eld, är det större hamnar överflödig is i vägen.

För att få isblocken i rätt storlek måste man dela på dem, och för att komplicera saken kan isblocken sitta fast i kedjor, och det kan finnas många olika isblock att välja mellan. Ofta måste man också dela på isblocken, eller smälla bubblor som lossar isblocken, i en viss ordning. Desto längre man kommer i spelet, ju svårare blir det. 

Det här är en riktigt bra app. Det finns många appar som hjälper barn att öva på matematik, men det är inte så många som verkligen klarar av att lära ut någonting, särskilt inte utan att den som spelar märker det. 

Betyg: 5/5

Ålder: 4–9 år

Enheter: iPad, iPhone, Android, Apple-TV

Pris: 40–49 kr

Läs hela recensionen av Slice Fractions här.

23. Spela minispel, lös gåtor, leta plankor och bygg en trädkoja 

Hokus Pokus Alfons Åberg

Ett bra, omfattande och lättanvänt spel
Ett bra, omfattande och lättanvänt spel

I Hokus Pokus Alfons Åberg gäller det att vara lite klurig och lösa olika problem för att belönas med brädor och andra saker som behövs för att bygga, och inreda, en trädkoja. Dessutom innehåller appen elva minispel, varav några är låsta från spelstart. De låses man upp efterhand man bygger på trädkojan. 

Längst upp i trädets topp finns en present från Mållgan till Alfons. 

Spelen är genomtänkta och det är lätt för ett barn att själv förstå vad som ska göras genom att lyssna på Alfons eller Alfons pappas instruktioner, eller genom att pröva sig fram. Spelet utvidgas efterhand och fler karaktärer och scener kommer in i handlingen. Olika barn dyker upp med nya minispel och trollkarlen med hunden Zingo ställer kluriga frågor. 

Skulle problem uppstå i sökandet efter saker, eller med lösningar på gåtorna, kan man alltid be Mållgan om hjälp eller ledtrådar.

Betyg: 5/5

Ålder: 4–6 år

Enheter: iPad, iPhone

Pris: 50 kr

Läs hela recensionen av Hokus Pokus Alfons Åberg här.

24. Lek och upptäck tillsammans med Pippi och hennes vänner 

Villa Villekulla

En lekfull app som är rolig att spela tillsammans.
En lekfull app som är rolig att spela tillsammans.

I Villa Villekulla får man träffa Pippi Långstrump och alla hennes vänner. Innan man börjar spela själva spelet kan man välja att lyssna till en berättelse med tillhörande bilder om vem Pippi är. Därefter går man runt och upptäcker Pippis hus genom att trycka på pilar, dörrar och olika saker. 

I varje rum finns ett antal minispel gömda som man hittar genom att trycka på specifika objekt. Pippi följer hela tiden med runt i huset och är den som berättar om rummen och ger instruktioner kring vad som ska göras. 

De 20 minispelen är väldigt lekfulla till sitt utförande och bygger på välkända händelser från Pippis liv. Det är lätt för ett barn att själv förstå vad som ska göras genom att lyssna på Pippi och på ett logiskt sätt pröva sig fram. 

I vissa spel sparas ett bästa resultat, men de flesta spelen går främst ut på att man ska vara kreativ och uppmärksam.

Betyg: 5/5

Ålder: 4–7 år

Enheter: iPad, iPhone, Android

Pris: 44–55 kr

Läs hela recensionen av Villa Villekulla här.

25. Leta saker i handmålad labyrint 

Roxie’s a-MAZE-ing Vacation Adventure 

Lättanvänd app för labyrintälskare!
Lättanvänd app för labyrintälskare!

Appen består av en handmålad labyrint med vägar som man åker på genom att dra med fingret på en bil. Spelet går ut på att navigera sig runt i labyrinten och hitta olika saker. Då och då stöter man på återvändsgator eller andra typer av hinder. 

Roxie’s a-MAZE-ing Vacation Adventure innehåller inte något tal och den är väldigt lättanvänd och intuitiv. För små barn kan det dock vara lite frustrerande att det inte går att ta sig från punkt A till punkt B på en gång, utan att man ofta måste ta omvägar. 

När man startar appen får man skriva in sitt namn och välja färg på sin bil.

Upp till fem personer kan spara sina bilar och spel i appen för att fortsätta spela senare. 

Betyg: 5/5

Ålder: 4+ år

Enheter: iPad

Pris: 30 kr

Läs hela recensionen av Roxie’s a-MAZE-ing Vacation Adventure här.

Läs också: Barn behöver lära sig att hantera den digitala världen – forskaren Elza Dunkels om skärmtid