11 klimatsmarta restips

Vem älskar inte att resa? Och ännu härligare blir det om man gör det så klimatsmart som möjligt.

 1. Intresset för att semestra klimat­smart ökar stort. Naturskyddsföreningen, SJ, Sverigeresor.se, Gröna bilister och Vägverket har sammanställt uppgifter om hur du kan förbättra familjens semester ur klimatsynpunkt.
 2. Kör miljövänligt. Sänk farten, höga hastigheter beräknas orsaka extra utsläpp. Växla upp snabbt och kör alltid på högsta möjliga växel. Kör med jämnt gaspådrag och god framförhållning så slipper du bromsa och förlora rörelseenergi. Undvik tomgångskörning.
 3. Lokal klimatmat. Handla på resmålet istället för att bunkra upp på stormarknaden hemma. Välj lokal mat och lokala produkter så mycket som möjligt. Leta alltid efter Kravmärkt mat.
 4. Tåg är bäst. Flyg är sämst och grön eldriven tågtrafik är nästan alltid bäst om du inte väljer att ta dig fram för egen maskin med cykel eller genom att fotvandra. Hyr cykel och åk kollektivt på resmålet. Väljer du ändå att flyga så köp utsläppsrätter. I Sverige finns det en rad olika organisationer och företag som säljer utsläppsrätter, bland annat Naturskydds­­fö­reningen och Miljöbörsen AB. Läs mer om utsläppsrätter på energimyndigheten.se.
  Bokar du en charterresa på nätet har charterbolagen oftast en länk som tar dig till en sida där du kan flygkompensera.
 5. Rätt takt på båtmotorn. Gör dig av med den miljöförstörande 2-taktsmotorn till fritidsbåten och byt till 4-takt. Behåller du tvåtaktaren bör du köra den på alkylatbensin. Ska du klippa gräset är ”hand­jagaren” bättre för både dig och miljön.
 6. Håll huvudet lagom kallt i bilen. Tänk på att luftkonditioneringen kan öka bilens bränsleförbrukning med upp till 1 liter per 100 km.
 7. Snabbfärja sämst. I valet mellan snabbfärjor eller flyg är flyget faktiskt att föredra. Det är den höga farten som är boven när det gäller färjorna.
 8. Samåk på semestern. Att fylla upp transportmedlet i möjligaste mån är ett bra sätt att minska belastningen på miljön.
 9. Grilla inte galet. Undvik att dra igång grillen med tändvätska, en elgrill är miljövänligare och dessutom säkrare.
 10. Släck lyset. Innan du reser, lämna hemmet i ett energisnålt skick, kolla att inte elektronik står standby och drar onödig el när du är borta.
 11. Följ märkningen. Miljömärkningen breder ut sig i allt fler branscher och nu finns det till exempel miljömärkta hotell.

Källor: Naturskyddsföreningen, SJ, Sverigeresor.se, Gröna bilister, Vägverket.