Vilka smärtstillande mediciner kan jag ta?

Vilka smärtstillande mediciner kan jag ta?

Fråga

Jag har en fråga som jag undrar över. Det är nämligen så att jag har ett nervfel som gör att kroppen skickar ut signaler om smärta till leder och muskler dygnet runt. Jag är 23 år och min sambo och jag funderar på att börja försöka få barn.
Värken är oftast värst på natten. Senast i går låg jag och grät i sängen  och min sambo fick hjälpa mig till toa.
Jag tar just nu Tradolan för värken, men vet att detta preparat inte går att ta vid graviditet. Har dock hört att man kan ta Citodon. Stämmer det?
Jag drömmer om att få gå med en bebis i magen, men jag är livrädd för att göra något som skulle kunna skada fostret/barnet. Jag förstår att jag borde undvika mediciner, men det är inte möjligt för mig.
Det enda jag tar nu är penicillin och Tradolan. Penicillinet har jag tagit sedan födseln på grund av njurmissbildningar. Kan även penicillin skada fostret?

Tacksam för svar

Svar

Det är självklart svårare att ta mediciner som lindrar värk och andra besvär när man är gravid, eftersom man då måste tänka på att medicinen kan passera över till fostret och inte får vara farligt för fostret och dess utveckling. Det betyder där­emot inte att man inte kan eller ska ta medicin när man behöver det.
Mediciner som innehåller paracetamol, som exempelvis Alvedon och Panodil, kan man använda på samma sätt när man är gravid som annars.
Inflammationshämmande och smärtstillande mediciner som räknas till gruppen NSAID, som diklofenak, ibuprofen, naproxen, acetylsalicylsyra med flera, ska man dock helst undvika om man inte i samråd med sin läkare kommit fram till något annat.
Morfin och morfinliknande medel som kodein kan man använda under graviditet, men man måste vara vaksam över vilka mängder man tar. Mindre mängder påverkar inte fostret och barnet negativt, men blir det större mängder kan barnet få abstinenssymtom när det föds.
Om man har en smärtproblematik bör man därför gå hos en läkare under graviditeten som kan hjälpa med bedömning av vilken smärtlindring man ska ha.
Citodon (paracetamol + kodein) går bra att använda under graviditeten, men det är viktigt att behandlingstiden och mängden tabletter blir rimlig och inte för stor. Tradolan (tramadol) ska man nog vara försiktig med under graviditet, eftersom det dels har morfinliknande verkningar som passerar över till barnet, dels kan påverka hjärnan.
Vanligt penicillin är inte farligt att ta under graviditet. Jag tycker dock att det är klokt att du tar kontakt med en läkare/gynekolog så att man får gå igenom vilka mediciner du har och vad du kan ta, och vad du ska undvika när du eventuellt blir gravid.

Maria Sennström, gynekolog
NUVARANDE Vilka smärtstillande mediciner kan jag ta?
NÄSTA En världslig sak!