”Vi delar allt: jobb, barn, liv, ekonomi…”

Agneta och Mårten är ett team både hemma och på jobbet. 

Agneta och Mårten har en bildbyrå ihop. Dessutom har de barnen Emil, 5,5 år, och Adam,
snart 4 veckor.

– Vi delar allt: jobb, barn, liv och ekonomi. Vi är ett team både hemma och på jobbet. Jämställdheten är en grundsten i vårt förhållande, säger Mårten och stoppar in nappen i munnen på Adam.

– Både Mårten och jag är nog ganska befria­de från traditionella könsroller. Jag vet faktiskt inga som lever så jämsides som vi. Äh, det där lät pretentiöst, säger Agneta och skrattar.

När Emil föddes var Agneta, som då var teknikansvarig, fullt upptagen med bildbyrån som befann sig i ett intensivt utvecklingsskede. Mårten fick vara föräldraledig på heltid och Agneta arbetade när hon inte ammade.

– När Emil var 3 månader var jag tvungen att börja programmera. Jag minns att det var stressigt, men Mårten fanns ju hela tiden där. När Emil var 1 år tog jag över som vd och fick det yttersta ansvaret för bolaget.

Tog mest ansvar
Agneta jobbade mycket och Mårten fortsatte att vara föräldraledig på heltid tills Emil var omkring 15 månader. Sedan delade han och Agneta på föräldradagarna tills Emil började i förskolan när han var omkring 2 år.

– Fast Mårten tog den allra största delen av ansvaret för Emil. Han var en klippa. Totalt tog jag nog inte ut mer än 30 föräldradagar, minns Agneta.

Så här i efterhand kan hon känna sig ”snuvad” på sin del av föräldraledigheten.

– Därför vill jag ta igen det den här gången, med Adam. Nu har vi en tillförordnad vd, som sköter det dagliga tills vidare. Jag och Mårten ska vara hemma tillsammans så länge som jag helammar. Det ska bli härligt att få njuta för fullt av Adam! Dessutom kommer vi att ha mer tid över till Emil, som ju just har blivit storebror och ska börja i sexårsverksamheten till hösten.

Helt ledig kommer Agneta inte att bli. Viss kontakt med företaget, som i dag har 30 anställda, kommer hon att ha.

– Jag kanske måste mejla eller ringa några samtal om dagen, men det kommer att vara stor skillnad jämfört med hur det var förra gången, säger hon.

Kan vara flexibel
Exakt hur länge de båda kommer att vara föräldralediga har de inte bestämt.

– Kanske åtta månader, sedan får vi se hur vi gör. Det bästa med att ha eget företag är att man kan vara flexibel och styra sin egen tid. Men det finns nackdelar också, som att det kan vara svårt att ta ledigt helt, säger Mårten.

Båda tycker att det känns lyxigt att kunna vara hemma tillsammans med Adam.

– För hur mysigt det än var när jag var ensam hemma med Emil, så kunde jag
ibland känna mig lite isolerad, säger Mårten.

Även om arbetssituationen hade varit en annan hade Mårten velat dela lika på föräldradagarna.

– Jag vill vara delaktig och inte sekundär som förälder. Jag fick tidigt en relation till Emil som många pappor aldrig får, säger han.

Artikeln publicerades i Vi Föräldrar Gravid 2/2008