Vem har rätt till bostadsrätten vid en separation?

Vem har rätt till bostadsrätten vid en separation?

Fråga

Jag och min sambo ska separera, eftersom han har hittat en annan. Vi har två barn tillsammans. Vi har bott ihop i mer än fem år, under den tiden har vi flyttat en gång, båda lägenheterna vi bott i tillsammans är bostadsrätter där han står som ägare.  
Den nuvarande lägenheten flyttade vi in i december 2004. Min sambo köpte den för 1,3 miljoner och den är värd över 2 miljoner nu. Min fråga är om jag har rätt till någonting av hans bostad? Jag har betalat halva hyran under tiden vi har bott ihop, men jag betalade inte halva insatsen när vi köpte vår nuvarande lägenhet.
Jag har inte varit skriven på vår nuvarande adress hela tiden eftersom jag ville behålla min hyresrätt.   
Jag är så deprimerad nu och hoppas att du kan hjälpa mig.

Tacksam för snabbt svar

Svar

Du skriver att din sambo äger bostadsrättslägenheten som är er gemensamma bostad. Vid en separation är sambolagen tillämplig, om ni inte avtalat att den inte ska gälla.
Enligt sambolagen ska en bostadsrätt som förvärvats för att användas som sambornas gemensamma bostad bodelas vid en separation. Detta gäller oavsett om endast en av samborna äger bostadsrätten.
En bodelning innebär att nettovärdet ska delas. Vem som ska bo kvar i bostadsrätten kan bedömas efter vem av samborna som har störst behov av bostaden.
Att du inte varit folkbokförd på adressen en tid efter köpet påverkar inte det faktum att ni faktiskt varit sambor och därför är sambolagen tillämplig. Bohag som förvärvats för att användas gemensamt ska även det bodelas.

Katarina Rogeman