Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Ge ditt barn vattenvana – 6 steg

Hur kan man lära sitt barn att tycka om att bada och simma – men också att ha respekt för vatten? 

Armpuffar - bra eller dåligt? Experten reder ut fördelar och nackdelar.
Armpuffar - bra eller dåligt? Experten reder ut fördelar och nackdelar.

Detta är en artikel från Vi Föräldrar

Ett barn som är tryggt i vattnet och duktig på att simma – hur kan man lägga grunden för det?

– Börja med att göra badstunden till något mysigt och lek tillsammans, det gäller oavsett om man har en liten bebis eller en 5-åring, tipsar Annica Karlsson som är babysimansvarig på Svenska Livräddningssällskapet.

Annica Karlsson, Svenska Livräddningssällskapet.
Annica Karlsson, Svenska Livräddningssällskapet.

Vattenvana kallas det när man kan orientera sig i vattnet, balansera och flyta. Det får barnet genom att man leker mycket med det i vattnet.

– God vattenvana är grunden för att lära sig simma, säger Annica Karlsson.

Vattenvana är något hon tycker att en förälder gärna kan ge sitt barn. Men det behöver inte innebära att gå med bebisen på babysim från 3 månaders ålder och sedan fortsätta med småbarnssim (däremot tycker Annica Karlsson att det är viktigt med simskola, här berättar hon varför). Att bada balja eller badkar hemma, och att då och då gå och bada tillsammans i badhus eller på en badplats, det räcker långt.

– Många föräldrar är så inriktade på att lärandet ska följa något särskilt mönster och är oroliga att de ska göra fel, men det funkar inte så. Man behöver inte krångla till det och man behöver absolut inte följa någon särskild ordning, säger hon.

Läs också: Behöver barn gå på babysim?

Att låta sitt barn bada kan man börja med tidigt, men ju yngre barn desto kortare badstunder.
Att låta sitt barn bada kan man börja med tidigt, men ju yngre barn desto kortare badstunder. Foto: Shutterstock

Hur tidigt kan man vänja sitt barn vid att bada?
– Man kan börja tidigt, redan när barnet är 2, 3 månader; det viktiga är att naveln har läkt. Men ett så litet barn ska inte bada långa stunder. Bada barnet i badkar eller i en badbalja, men gör det på ett tryggt och säkert sätt; var nära barnet, till exempel genom att själva vara i badkaret, och visa att vattnet inte är farligt. Barn som känner sig trygga och säkra leker i vattnet, och de allra flesta barn älskar dessutom att leka i vatten. Vid 3 månaders ålder kan man börja på babysim om man vill.

Har du tips på roliga vattenlekar?
– Det mesta man kan leka på land kan man också leka i vatten. Man kan till exempel sjunga, leka med vattentåliga leksaker, strila vatten med en kanna och plaska; barn är ofta fascinerade av vattnets rörelser.

Vad mer kan man göra som förälder för att barnet ska bli tryggt i vattnet?
– Mitt bästa tips är helt enkelt: Gå och bada! Det är inte så viktigt vad man gör, bara man är engagerad i barnet. Lita på barnet, det följer sin egen mall. Leker man med barnet kommer det mesta naturligt så småningom.

Barn som är rädda för vatten – hur kan man göra?
– En del barn behöver längre tid på sig. Det viktigaste är att barnet kan lita på att den vuxne har koll och att den finns där. Låt barnet utvecklas i sin egen takt och på sina egna villkor. Om barnet är ledset får man vänta in det.

Kan små barn bada utomhus?
– Ja, men vad man ska tänka på är att barn under 2 år inte klarar av att reglera sin kroppstemperatur på samma sätt som vuxna. Det är därför vattnet på babysim är 32 grader. Allt vatten under 28 grader känns kallt för kroppen, så små barn ska inte ligga i långa stunder utomhus. De kan däremot doppa sig för att bli svalkade.

Är armpuffar bra eller dåligt?

Simdyna är bäst som flytredskap, bättre än puffar, tycker Annica Karlsson.
Simdyna är bäst som flytredskap, bättre än puffar, tycker Annica Karlsson.

På stranden och i bassänger har de flesta små barn puffar, antingen uppblåsbara eller i skumgummi. Men kan det vara så att puffarna gör att barnet lär sig simma senare?

– Jag vet inte om det finns någon forskning på huruvida det påverkar hur lång tid det tar att lära sig simma, men jag tycker inte att uppblåsbara armpuffar är något jättebra alternativ, eftersom uppblåsbara saker kan gå sönder. Dessutom kan barnet ta av sig puffarna, så man måste ändå ha väldigt bra koll på sitt barn. Armpuffar gör oftast så att barnet hamnar i lodrätt läge i vattnet, som när man springer i vattnet, vilket inte är optimalt ur lära sig simma-synpunkt.

– Jag tycker i så fall att en simdyna är bättre. Den sätter man på ryggen och då hamnar barnet i horisontellt läge, precis som när vi simmar. Om man känner sig orolig, är det bättre att använda ett flythjälpmedel än att inte göra det, men jag förordar i så fall en simdyna som barnet inte kan ta av sig självt. Eller en flytväst, eftersom den vänder barnet rätt i vattnet och är ett säkert flythjälpmedel som barnet inte kan ta av sig, säger Annica Karlsson.

Läs också: Viktigt att veta om barn och drunkning – ambulanssjuksköterskan berättar

Ge ditt barn vattenvana – i 6 viktiga steg

1. Börja tidigt

”Börja tidigt med att låta barnet bada i balja eller badkar. Att tidigt vänja barnet vid vatten ger trygghet.”

2. Lek i vattnet

”Lek med barnet när det badar. Eller bada och duscha tillsammans.”

3. Var lugn

”Gör inte en stor affär om barnet får vatten i ansiktet eller på huvudet. Säg bara ’Oj, nu fick du vatten på huvudet. Det gick ju bra!’. Slit inte upp det om det råkar få huvudet under vatten när ni badar utan lyft upp det lugnt och visa barnet att det gick bra.”

4. Se till att ditt barn är mätt, pigg och glad

”Om barnet har ätit och mår bra och inte är för trött är det större sannolikhet att badandet kan bli en positiv upplevelse för barnet.”

5. Låt det ta tid

”Forcera aldrig; alla barn lär sig olika snabbt. Låt barnet ta det i sin egen takt.

6. Lär ut vattenvett

”Berätta för barnet att det inte får vara nära eller i vattnet utan att en vuxen är närvarande.”