Vad händer om man får värkar innan ett planerat kejsarsnitt?

Förlossningen börjar innan det planerade snittet – vad gör man då?

Fråga

Jag har blivit lovad ett kejsarsnitt av gynekologen vid mvc. Detta på grund av min oerhörda förlossningsrädsla (är 39 år och har undvikit att bli gravid halva livet av rädsla). Snittet ska göras cirka tio dagar före beräknat förlossningsdatum.
När jag fick detta besked kände jag mig lugn och trygg. Sedan började tankarna mala. Tänk om vattnet går och värkarbetet sätter igång före dessa tio dagar?

Orolig i vecka 16

Svar

Jag tycker att du ska känna dig alldeles lugn. Vi har i dag en mycket hög kvalitet på våra förlossningsavdelningar och kan därför  även ta hand om akuta situationer.
Det allra vanligaste är att man föder sitt barn i den vecka man är beräknad. Om vattnet ändå skulle gå för tidigt eller om du får värkar, ring till förlossningsavdelningen och berätta, så kommer de att ta emot dig och planera för ett kejsarsnitt samma dag.
Både det i förväg planerade kejsarsnittet och det akut planerade kejsarsnittet kommer att kunna ske i lugn och ro. Det viktiga är att du ringer så fort du fått värkar eller när vattnet gått.
Njut nu av din graviditet och det kommande barnet genom att förbereda dig med avslappning och information om kejsarsnitt, amning och föräldraskap så kommer du att vara väl förberedd – både inför förlossning och din mammaroll.

Christina Wahlström, barnmorska

Digital prenumeration
Lär dig vad barn behöver för att må bra – JUST NU 0 kr första månaden!
(därefter 79 kr/mån)
Ingen bindningstid

Faktagranskade råd om graviditet, bebisar, barn & föräldraskap

Fritt antal artiklar, konsumentguider & ljudartiklar

Exklusiv frågebank med barnpsykolog Malin Bergström

Vi Föräldrars magasin digitalt i appen Wype

Nyhetsbrev med ett urval av intressanta nya artiklar

Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren