Varför vågar hon inte leka?


Varför vågar hon inte leka?

Fråga

Har en dotter på drygt 2 år och undrar hur jag ska bete mig mot henne eftersom hon är ”två personer”. För det mesta leker hon och pratar men när vi går bort, främst till ställen där det finns andra barn, vill hon sitta i knät. Hon vill inte leka eller prata med någon utan få snutta på mig.
Provade att gå på barngymnastik men fick sitta med henne i famnen på en bänk i 45 minuter. Likadant när vi träffar föräldragruppen från mödravården. Då sitter hon helst i mitt knä i stället för att leka med de andra barnen. På dagis däremot leker hon med andra och pratar.
Hur kan jag hjälpa henne att våga leka och ha roligt? Ska jag sitta med henne och låta henne titta på tills hon känner sig trygg eller försöka locka henne att vara med?

Undrande mamma

Svar

Hur ska jag hjälpa henne att våga leka och ha roligt, undrar du. Men hon gör ju redan det, det vill säga leker och ha roligt, svarar jag.
På dagis och hemma leker hon och pratar. Där använder hon i leken bland annat alla de erfarenheter och den inspiration hon får, då hon sitter i ditt knä och tittar på.
Det är så här våra blyga barn gör. De tar in det för dem kända och okända i livet och använder det sedan, då de vistas i välkända sammanhang. De lär sig snabbt och ofta mer om andra människor (både om barn och vuxna) och om livet i stort jämfört med de barn som kastar sig in i leken.
Så att låta henne sitta i ditt knä tills hon själv vill delta i gympan och leken och försiktigt locka henne ibland, det är just så du ska göra. För hon vet själv när det är dags att vara med. Det är hon som vet vad som är roligt för just henne. Och nu är det roligast, och ger henne mer, att sitta i ditt knä.

Malin Alfvén

Ställ en fråga


Klicka här!