Varför låg han i säte?

Varför låg han i säte?

Fråga

Jag födde en son i november -03 med planerat kejsarsnitt, då han låg i säte. Allting gick jättebra och jag repade mig snabbt.
Jag har fått information om att anledningen till sätesbjudning kan vara livmoderns form, kort navelsträng samt moderkakans placering.
Nu undrar jag om läkarna vid förlossningen kunde se vilken anledningen var till att min son låg med säte och om detta kan hända igen vid nästa graviditet? Står det någonstans i mina papper från förlossningen?
Sedan undrar jag om det finns några rekommendationer om när man kan föda barn igen efter ett kejsarsnitt? Tänker då bland annat på att livmodern har sytts. Funderar på att skaffa barn längre fram, men är ändå nyfiken.

Undrande

Obs! Det här är en äldre artikel ur Vi Föräldrar. Läs mer om när bebisar ligger i säte här: Vändningsförsök – så går det till

Svar

Som du nämner i ditt brev finns det flera anledningar till att barnet ligger med sätet neråt. Det kan antingen bero på livmoderns form eller på livmoderkakans placering. Andra orsaker kan vara muskelknutor i livmoderväggen som påverkar livmoderns form. Detta är saker man brukar skriva om i journalen, i operationsberättelsen.
Det är dock ofta så att det inte behöver finnas någon sådan anledning till att barnet ska ligga med sätet före, ibland blir det bara så ändå. Om man blivit förlöst med kejsarsnitt en gång behöver det inte betyda att man måste bli det nästa gång. Livmodern läker ihop och blir stadig igen. Om man däremot haft någon komplikation vid kejsarsnitten, till exempel en svår infektion, kan läkningen påverkas.
Det är alltid klokt att vid nästkommande graviditet gå igenom den förra förlossningen med en förlossningsläkare och med ledning av det planera inför den kommande förlossningen.
Om kejsarsnittet var okomplicerat och barnet vid nästa graviditet ligger med huvudet neråt är en vanlig vaginal förlossning att föredra framför ett planerat kejsarsnitt. Men förlossningen bör planeras i samråd med mödravårdsläkare eller förlossningsläkare.

Maria Sennström