Varför häller hon ut allt?


Varför häller hon ut allt?

Fråga

Jag har en dotter på snart 20 månader. Hon är för det mesta lugn och glad, men det irriterar mig lite när hon häller ut sin mat och dryck samt kastar saker i golvet, trots att hon inte är arg.
Att hon gör det när hon blir arg kan jag ju förstå, man kan ju själv känna för att kasta saker omkring sig ibland, även om man inte gör det. Det konstiga är att hon kan be om en viss dryck och sedan hälla ut den ändå. Jag brukar ta tag i henne, se henne i ögonen och säga ”Nej, du får inte göra så”.
Hon vet att jag blir arg och att hon inte får göra så, för hon säger ”Aj, aj” och ser lite skamsen ut. Hon river också ofta ner saker från bordet eller diskbänken och om jag ber henne att vara försiktig med en sak är risken ännu större att hon kastar den.
Nu undrar jag om det här är något man bara får stå ut med och som går över när hon blir äldre? Eller kan man få henne att sluta redan nu?

Undrande mamma

Svar

Du har alldeles rätt i att detta är något som går över. Jag tror att hon är väldigt förtjust i all uppmärksamhet hon får när hon ”busar”– och är det något man tycker är roligt i denna åldern så är det att få uppmärksamhet.
Hon är ju också snart i den åldern då hon börjar utveckla en egen vilja, och bevisar detta genom att alltid säga nej och göra tvärtemot.

Mats Aili

Ställ en fråga


Klicka här!