Varför gillar hon inte vagnen?


Varför gillar hon inte vagnen?

Fråga

Min lilla tjej på 2 månader vägrar att ligga i sin vagn. Hon gallskriker så fort jag lägger ner henne. Det känns som att jag har testat allt, men hon vägrar. Visst, det går bra att ha henne i bärselen och dra vagnen framför, men hon blir ju tyngre och tyngre.

Vad ska jag göra?

Svar

Det är svårt att svara på din fråga om vad du ska göra med din lilla dotter. Jag har inget enkelt svar. Vissa föräldrar ”lyder” sina barn och bär mest på dem tills de accepterar att ligga själva. Andra föräldrar bestämmer sig för att lära barnen att ligga själva och accepterar att de skriker tills de har lärt sig. I båda fallen tror jag ändå att vi på något sätt styrs av barnen. Så här tänker jag: Om vi hör att barnet är helt förtvivlat och ångestfullt, så fortsätter vi nog att bära längre. Om vi däremot hör att barnet mest är ilsket, så låter vi det nog ligga och skrika en stund till.
Man kan undra varför en del barn inte vill ligga själva under dagarna. Vi vet inte. Men för vissa barn tror jag det handlar om att det blir för mycket intryck utifrån. De behöver vår närhet för att orka med att ta in allt som händer runt omkring. I mammas eller pappas varma famn kan de ta in omvärlden mer i sin egen takt. För andra barn handlar det kanske mer om att de är mycket bestämda och envisa och kräver att få ha det på sitt vis, det vill säga att vara nära mamma och pappa. Men för många är det säkert en blandning av båda sakerna.
Min erfarenhet är i alla fall att det går över, ganska snart för en del, men kan ta längre tid för andra. Men barn är nu väldigt olika från första början och tror sig veta vad de vill och vad som är bäst för dem. Sedan är det vår uppgift som föräldrar att se till att livet fungerar för alla i familjen, vilket kan vara nog så svårt att få vissa barn att förstå.

Malin Alfvén

Ställ en fråga


Klicka här!