Varför går jag inte ner i vikt?


Varför går jag inte ner i vikt?

Fråga

Jag gick upp 26 kg under min graviditet -92. Och jag har haft väldigt svårt att gå ner i vikt.
Jag har hört att man kan få inflammation i sköldkörteln i samband med graviditeten. Stämmer det? Hur påverkar det mig i sådana fall? Och finns någon bot?

Tack på förhand

Svar

En inflammation i sköldkörteln ger en rubbning i nivån av sköldkörtelhormon i blodet. Om nivån av sköldkörtelhormon är för låg kan man få symtom med trötthet, viktuppgång och det händer att man känner sig frusen. Om sköldkörtelhormonnivån är för hög kan man däremot gå ner i vikt, få uttalade symtom med muskeltrötthet och ökade besvär med darrhänthet. Detta är dock en mycket förenklad beskrivning.
Det jag vill råda dig till är att du hos din husläkare eller gynekolog kontrollerar nivån av sköldkörtelhormon i blodet. Det är ett enkelt blodprov som talar om hur sköldkörtelhormonnivåerna ligger.
Det är riktigt att det inte är så ovanligt att man i samband med graviditet får besvär med sköldkörtelhormonerna, även om många andra faktorer kan göra att man ökar för mycket i vikt.
Man förändrar ofta sitt ätbeteende under graviditeten och ämnesomsättningen är inställd på att lagra energi.
Om du har en rubbning i sköldkörtelns funktion så är det för det mesta mycket lätt att behandla med medicin. Man får ta extra tillskott av sköldkörtelhormon om rubbningen innebär att man har brist av hormonet. Om man däremot har för mycket sköldkörtelhormon är behandlingen lite mer komplicerad och varierar beroende på vad orsaken är.

Marie Sennström

Ställ en fråga


Klicka här!