Varför försvinner inte smärtan?


Varför försvinner inte smärtan?

Fråga

När jag väntade min son fick jag stora problem med bäckenet redan i vecka 17. Dessvärre blev det inte bättre efter förlossningen. Nu har det gått två månader, men jag är långt bort från bra. Jag har fortfarande mycket ont och är orolig. Kommer jag någonsin blir bra igen?
Mitt andra problem är det kraftiga håravfall som började för en och en halv månad sedan. Jag har hört att det är vanligt att man tappar mycket hår i samband med amningen.
Jag vill fortsätta att amma min son så länge jag kan, men samtidigt är jag mycket bekymrad över mitt hår. Kan jag ta något kosttillskott eller liknande som man köper på apoteket?

Undrande

Svar

Det är mycket vanligt med smärtor från bäckenet, så kallad foglossning, i samband med graviditeten. I en dansk undersökning från 2002 har man funnit att var femte gravid kvinna har någon form av foglossningssmärta.
När besvären börjar kan variera mycket. Ibland kan symtomen debutera så tidigt som i femte sjätte månaden, men smärtor från bäckenet är vanligare i de sista månaderna av graviditeten. Det anses bero på graviditetshormonernas påverkan på bäckenets leder.
Det är viktigt att kvinnan får kontakt med en sjukgymnast tidigt, för att få rörelseinstruktioner för att lära sig undvika situationer som leder till försämring. Man brukar rekommendera smärtstillande medicinering samt vila om besvären är svåra.
Det vanligaste är att besvären avklingar och försvinner inom cirka 2 månader efter förlossningen. Dock ser man hos ungefär en tiondel av kvinnorna som drabbas att smärtan kan sitta i under en längre period.
Om man, som du, har besvär månader efter förlossningen bör man få hjälp – dels av sjukgymnasten som kan ge rörelseträningsråd, dels av exempelvis husläkaren för att behandla smärtan med smärtstillande. Det vanliga förloppet är dock att besvären så småningom försvinner.
Under graviditeten är det väldigt många kvinnor som tappar hår. Efter förlossningen och under amningsperioden brukar de här problemen dock att försvinna. Zink och andra mineraler är viktiga för bland annat hår och naglar. Både ”Mitt val kvinna” och ”Vitamineral kvinna” innehåller zink förutom andra viktiga vitaminer. Det viktigaste är dock att man äter en allsidig kost.

Maria Sennström

Ställ en fråga


Klicka här!