Varför får jag panik på våren?


Varför får jag panik på våren?

Fråga

Jag är 23 år, har en son på 2,5 år och väntar vårt andra barn som ska födas i juni.
Vår och sommar är det bästa jag vet – ändå drabbas jag av ångest.
Jag har känt av det i flera år. Våren -01 var jag hemma med vår son. Då var det väldigt jobbigt. Våren -02 jobbade jag heltid, då gick det bättre. I vår är jag sjukskriven.
När det blir ljust på dagen, när solen skiner, händer det. Jag får tungt att andas, känner mig instängd, vill hela tiden vara på en annan plats. Känner mig ensam fast jag är omgiven av människor – och otillräcklig.
Graviditeten har inte varit problemfri, men jag njuter ändå mycket av den. Jag vet att paniken och ångesten kommer att ha gått över när det är dags att föda. Men jag vill ju kunna njuta av tiden före.

Vårdepression

Svar

Visst är vi människor märkliga varelser. Just när vi egentligen mår som allra bäst kan ångesten eller paniken eller otillräckligheten slå till.
För en del av oss är omställningen mellan vinter och vår jobbig. Varför vi reagerar så vet man inte. En del tror att det handlar om förändringar av kemiska ämnen i hjärnan som kan botas med tabletter eller ljusterapi. Andra tror att det handlar om något från vår barndom och kan botas med samtalsterapi. Själv tror jag att det mer handlar om den sorts människa man är. Särskilt gäller det kreativa, fantasifulla och temperamentsfulla individer, som ofta reagerar som du.
Vi reagerar snabbt på det härliga och fantastiska i livet, men kan lika snabbt därefter reagera med att allt detta fantastiska kan ta slut. Kreativitet och fantasi är härliga egenskaper, men de kan ta oss med på vägar dit vi inte vill. Men kanske att det måste få vara så för en del av oss, att himmel och helvete ligger så nära varandra.
Min erfarenhet är att dessa känslor blir ännu tydligare då vi blivit föräldrar. Vi blir ännu mer medvetna om det ljuvliga med livet, men också hur snabbt vi kan drabbas av katastrofer.
För de allra flesta är det också så att de här starka svängningarna inte är lika tydliga då vi är upptagna av annat, till exempel ett krävande arbete. Paniken kommer i pauserna, de lugnare perioderna, då vi har möjlighet att fundera mer över livet.

Malin Alfvén

Ställ en fråga


Klicka här!